Gradska hronika

Požari prete – neophodan oprez

U sezoni poljoprivrednih radova žetve i vršidbe dolazi sve češće do požara na otvorenom prostoru, u kojima gori suva trava, nisko rastinje, voćnjaci, vinogradi, četinarska i listopadna šuma pa je neophodan oprez prilikom radova u polju, saopštio je Pirotski upravni okrug.

image

Uzroci požara su najčešće nepažnja i nehat poljoprivrednika koji spaljuju suvu travu, korov i lože vatru na mestima na kojima je to zabranjeno. Ovi požari prouzrokuju velike materijalne štete na otvorenom prostoru i šumama, a postoji opasnost da budu zahvaćeni i građevinski objekti.
Obzirom na učestalost ovih požara i visinu materijalne štete apelujemo i upozoravamo građane, da imajući u vidu vremenske uslove koji pogoduju brzom širenju požara, poljoprivredne radove obavljaju uz povećanu opreznost, ne vrše spaljivanje suve trave i korova i ne lože vatru na otvorenom prostoru i u blizni šumskih kompleksa kako ne bi došlo do većih šteta. Podsećamo da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjen svaki vid vatre na otvorenom prostoru.
Apelujemo na građane da ukoliko primete požar odmah pristupe gašenju, angažuju ljudstvo na gašenju i o tome obaveste Vatrogasno spasilačku jedinicu na telefon „193“.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker