Korona virus

Povoljnija situacija u covid jedinicama pirotske Bolnice trebalo bi da omogući veću pažnju necovid pacijentima

Imajući u vidu prethodno stanje u covid Bolnici u Pirotu, kada je u jednom trenutku u crvenoj zoni bilo 99 pacijenata, sadašnja brojka od 53 pacijenta govori o jednom zatišju i znatno povoljnijoj situaciji. Direktor Bolnice, dr Goran Petrović kaže da se broj teže obolelih pacijenata kretao najviše od tri do pet. Trenutno dva pacijenta su na “haj flou” i tri su intubirana. Najviše bolesnika je iz Pirota 36, Dimitrovgrada 9 , Babušnice 6 i Bele Palanke 2. U toku jučerašnjeg dana obavljena su 22 pregleda. U vreme praznika smanjen je broj pacijenata, kaže Petrović, najmanji broj pregleda je iznosio 17, a najviše u toku vikenda i praznika kada su pregledana 32 pacijenta. S obzirom na ovakvo stanje znatno je smanjen pritisak na lekarske ekipe Opšte bolnice.   

“Redukovali smo naše lekarske ekipe, smanjen je broj lekara i sestara koji rade u crvenoj zoni u covid jedinicama. Šestu jedinicu koja je bila na trećem spratu smo zatvorili tako da na četvrtom spratu funkcionišemo sa pet covid jedinica. Svi pacijenti koji se leče od covida ili se sumnja na covid su na četvrtom sratu. To nam je omogućilo nešto relaksiraniji rad tako da ćemo neurologiju i psihijatriju preseliti na treći sprat koji je temeljno očišćen i dezinfikovan. Internistički sektor biće proširen i nadamo se da će broj od 30 kreveta biti dovoljan u narednom periodu. Planiramo da u dogledno vreme, u zavisnosti od priliva onkoloških pacijenata i planiranih onkoloških operacija, rasteretimo hiruški sektor odnosno da se služba ortopedije i hirurgije, koje su bile u jednoj jedinici, razdvoje i da počnemo da funkcionišemo nešto normalnije kako bismo necovid pacijentima pružili bolju zdravstvenu zaštitu koja im je sigurno bila potrebna, a nisu je dobili”.

bolnica pirot

Dr Petrović kaže da je zadržan trend urednog snabdevanja lekovima i medicinskim materijalom. U slučajevima dnevnog nedostatka pojedinih lekova situacija se rešava dobrom saradnjom sa drugim zdravstvenim ustanovama.

“Situacija čak bolja nego što je bila po tom pitanju. Jedini problem koji je postojao na nivou Srbije bio je snabdevanje niskomolekularnim heparinima. Data je saglasnost da mogu da se koriste paralele za fraksiparin, Fragmin i Kleksan, i na taj način se uredilo snabdevanje tim kritčnim lekovima. Za sve ostale lekove snabdevanje je uredno, sanitetsko potrošnog materijala ima dovoljno, a u slučaju trenutne nestašice uz dobru saradnju i ispomoć drugih zdravstvenih ustanova rešavamo problem. Snabdevanje kiseonikom je takodje uredjeno i nema nikakvih problema.

Petrović je istakao da se smanjuje broj obolelih radnika od korone u Opštoj bolnici. Prema odacima od jutros u sedam časova trenutno je jedanaest pozitivnih radnika. Od toga su četiri medicinske setre, jedan doktor i šest nemedicinskih radnika. Petoro radnika je u izolaciji zbog kontakta sa obolelom osobom, dve sestre, jedan doktor i dva nemedicinska radnika. Početkom i sredinom decembra taj broj je bio znatno veći. Pirotska bolnica se nalazi medju zdrvstvenim ustanovama u Srbiji sa najmanjim brojem zaraženih radnika.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker