Lokalna samouprava

Povodom 20 godina postojanja Specijalne olimpijade Srbije: Priznanje gradonačelniku Vasiću i SK Mladost iz Pirota

Rukovodstvo Specijalne olimpijade Srbije, na svečanosti u Beogradu povodom 20 godina postojanja, uručilo je priznanja gradonačelniku Pirota mr Vladanu Vasiću i Sportskom klubu Mladost iz Pirota, odnosno Milanu Marinkoviću, predstavniku pomenutog kluba iz Pirota.

Gradonačelnik Vasić u svom obraćanju velikom broju zvanica povodom značajnog jubileja, kazao je da sport doprinosi boljoj socijalnoj inkluziji osoba sa intelektualnom ometenošću i da je podrška lokalne zajednice veoma bitna i nužna.

fotografija – Specijalna olimpijada Srbije

-Mi u Pirotu već punih 17 godina podržavamo SK Mladost koja okuplja ovakvu decu. Kroz sport osobe sa intelektualnom ometenošću postaju vidljive i prepoznatljive u zajednici u kojoj žive, a oni sami se bolje osećaju, bolje se druže, jačaju zdravlje i socijalne veštine, poboljšava se značajno njihov kvalitet života.
Zahvaljujući SK Mladost i Specijalnoj Olimpijadi, deca iz Pirota imaju priliku da učestvuju na mnogobrojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, a sam grad Pirot je bio više puta domaćin raznih takmičenja i državnih prvenstava. SK Mladost je predstavljala Specijalnu Olimpijadu Srbije u Šangaju, Dubajiu, Turskoj, Italiji, Americi..itd. Hvala vam u ime grada Pirota na prilici da sarađujemo sve ove godine. U nama ćete i dalje imati pouzdanog partnera, a vama se još jednom zahvaljujem i želim vam pre svega mnogo lepih događaja i druženja, pa i sportskih rezultata-poručio je gradonačelnik Vasić.

Specijalna olimpijada osnovana u Americi

Specijalna Olimpijada je osnovana 1968 godine u Americi kao program koji promoviše sportske aktivnosti u različitim Olimpijskim sportovima za osobe sa intelektualnim nedostatkom. Od tada u ovaj program se uključilo više od 150 zemalja sveta i program danas broji preko sedam miliona sportista. Kroz svoje programe Specijalna Olimpijada teži ka pružanju dugoročne koristi zdravom razvoju pojedinca i njegovom uklapanju u društvo.Od 1988 godine Specijalna Olimpijada International postaje pridruženi član Međunarodnog olimpijskog komiteta. Specijalna Olimpijada Srbije počela je sa aktivnim radom 2002.godine.
Kao i sa razvojem strategije sporta Specijalna Olimpijada Srbije. Tokom rada razmenjena su iskustva o dosadašnjim radu Specijalne Olimpijade, kao i očekivanjima u daljem period. Prvi značajni sportski rezultati za našu organizaciju ostvaren je na letnjim svetskim igrama Specijalne Olimpijade u Dablinu 2003 godine odakle smo se vratili sa medaljama u fudbalu i atletici. 2004 godine javlja se potreba za formiranjem prvi klubova za decu i omladinu sa posebnim potrebama, te Specijalna Olimpijada dobija svoje prve članove –SK MORAVA iz Čačka, SK KLIKER iz Pančeva, SK PALESTRA iz Kruševca i SK MLADOST iz Pirota.

Za dve decenije osvojili 170 medalja

Za ovih 20 godina postojanja naši sportisti obogatili su srpski sport sa 170 medalja. Pored velikih sportskih uspeha naši sportisti su ostvarili značajna prijateljstva tako se 2012 godine našoj organizaciji pridružio naš proslavljeni odbojkaški Vladimir Vanja Grbić koji je 2016 godine postao i globalni ambasador Specijalne Olimpijade International za odbojku. Nesebično podršku od starta Specijalne Olimpijade dobija od  globalnog Brend Coca-Cole  koja je partner kako našeg nacionalnog programa tako i globalni partner Special Olympics International.
Ovom našem putu uspeha od skoro se priključila kroz nesebična sponzorstva I TOYOTA SERBIA-INTERNATIONAL.Uz njihovu podršku krajem prošle godine, u sklopu Evropske nedelje košarke održani su tradicionalni turniri 3×3 u Beogradu I Nišu. Takođe u to vreme, na ceremoniji koja je zabeležena I medijskim pokrićem potpisan je memorandum o saradnji sa Olimpijskim komitet Srbije, I gospodinom Božidarom Maljkovićem na njegovom čelu.  Specijalnu Olimpijadu kroz promotivne spotove, javnu podršku I pokroviteljstva prate mnoge poznate ličnosti I ostvareni sportisti između kojih su I Novak Đoković, Vlade Divac, KK Crvena Zvezda I ostali.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker