Obrazovanje

Potpisan ugovor o nastavku i unapređenju saradnje pirotske Gimnazije i Filozofskog fakulteta u Nišu

Predstavnici Filozofskog fakulteta u Nišu, dekanica, prof. dr Natalija Jovanović i rukovodilac Departmana za francuski jezik, prof. dr Ivan Jovanović danas su posetili pirotsku Gimnaziju. Tom prilikom sa direktorkom Gimnazije, Ivanom Kostadinović, potpisan je ugovor o nastavku i unapređenju saradnje. Gimnaziji je uručen prigodan poklon, sto i stolice, nazvan Đačko ćoše gde se učenici mogu okupljati u vreme pauze. Pozdravljajući goste direktorka Kostadinović istakla je dugogodišnju saradjnju sa Filozofskim fakultetom i obostranim nastojanjem da se permanentno podiže na viši nivo.


Prof. dr Natalija Jovanović smatra da saradnja sa pirotskom Gimnazijom predstavlja zajednički zadatak koji se ogleda, pored ostalog, u načinu vaspitavanja i pripremanja novih generacija. Bez kvalitetnog pripremanja novih generacija nema ni budućnosti društva rekla je, pored ostalog, dekanica Filozofskog fakulteta u Nišu.

“Mi smo Fakultet koji je praktično Univerzitet u malom, imamo jako veliki broj studijskih programa, filozofskih i filoloških. Obrazujemo u oblasti društvene humanistike, jer bez toga nema ni dobrih kompanija, ni dobrih društava, niti napredovanja. Mi smo tu da obrazujemo buduće nastavnike, to je jako važna misija i u tome imamo svoju viziju. Naša vizija je da to bude na novim principima i potpuno nov način. Prosto moramo da nađemo način kako da pristupimo novim generacijama, da shvate značaj obrazovanja, značaj naše prelepe zemlje, da ne odlaze, jer imamo taj bolan problem odliva mozgova” – rekla je Jovanovićeva.

Prof. dr Natalija Jovanović je dodala da studenti Filozofskog fakulteta dolaze u Pirot na stručnu praksu, a iz Pirota dolaze veoma dobri đaci, kasnije odlični studenti.

Pirotska Gimnazija ima veoma uspešnu saradnju sa Depoartmanom za Francuski jezik. Tim za bilingvalno odeljenje se usavršava u saradnji sa profesorima i preko programa koji nudi Filozofski fakultet. Prof. dr Ivan Jovanović, rukovodilac Departmana za francuski jezik, je često u pirotskoj Gimnaziji i kaže da je saradnja izuzetna.

“Dugi niz godina realizujemo zajedničke aktivnosti na polju promocije francuskog jezika, kulture i svih frankofonih vrednosti. Iz vaše Škole imamo izuzetne studente koji su uspešni u mnogim kompanijama, koji rade i u predagoškom, školskom sistemu, kao profesori francuskog jezika. Kao što ste i kazali naš Departman u saradnji sa Fakultetom i Ministarstvom prosvete Republike Srbije, a i Francuskim institutom nudi mogućnost stručnog usavršavanja profesora bilingvalnog odeljenja” – kazao je Jovanović.

Jovanović je najavio da će u septembru svojim kolegama iz bilingvalnog odeljenja  uručiti vredan poklon, stručnu literaturu koju sprema Departman, kao podrška i osnaživanje u učenju francuskog jezika u Gimnaziji.

Treba istaći da su predstavnici Filozofskog fakulteta danas obišli Kompaniju Tigar tajers gde je postignut dogovor o skorom potpisivanju ugovora kojim bi se pružila pomoć u usavršavanju, ne samo francuskog, već i ostalih jezika, psihologije, komunikologije, upravo onog što nedostaje našim modernim kompanijama.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker