Gradska hronika

Postepeno se povećava broj dece u vrtićima. Mere prevencije na visokom nivou

U predškolskim ustanovama, s obzirom na prirodu posla, na prvom mestu je briga o deci. Tako je i u PU “Čika Jova Zmaj” u Pirotu, a pogotovo sada u sitauaciji pandemije COVID-19. Kako nam je rekla, Đurđa Đokić, saradnik na unapređenju preventivne zdravstvene zaštite u pirotskoj Predškolskoj ustanovi sve preventivne mere se striktno poštuju, higijana je uvek na visokom nivou, saradnja sa roditeljima je veoma dobra i rad sa decom se odvija, skoro, kao u normalnim okolnostima. Postepeno se povećava broj dece po grupama i trenutno je veći u odnosu na  period od pre dve nedelje.

” U jednom periodu u vrtićima smo imali koliko zaposlenih toliko dece. Sada je to znatno bolje, preko 40 posto od ukupno upisane dece je u našim objektima. Popravlja se situacija po tom pitanju i očekujemo da će biti još bolja. Rad po grupama je takav da se grupe ne spajaju, a kao što je bilo i ranije, pre korone, savetujemo da samo zdrava deca dolaze u vrtiće. Na primer, posle odsustva roditelji su donosili potvrde od lekara da je dete zdravo, a sa tim smo nastavili poštujući preventivne mera. Roditelji poštuju preporuke kao i svi naši zaposleni. Ukoliko primetimo nešto tokom boravka deteta u vrtiću konsultujemo roditelje i dogovaramo se oko eventualne poštede od nekoliko dana. Prilikom dolaska dece u vrtić ne prave se gužve, najviše jedan roditelj može da udje u objekat sa detetom, tu se dezinfikuju ruke i meri temperatura, imamo parktično jutarnji pregled. Prijem dece je najkasnije do 8 i 15 i odmah posle toga pomoćni radnici dezinfikuju hodnik, brišu se kvake na vratima i kreću naše redovne aktivnosti”- kaže Đurđa Đokić.

Ukoliko kod zaposlenih dođe do promene zdravstvenog stanja to se prijavljuje. Trenutno niko nije na bolovanju, sem dvoje radnika koji su u izolaciji zbog kontakta za osobama pozitivnih na koronu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker