Foto vest

Pošten prosjak sa umetničkom dušom

Mlade generacije Piroćanaca, koje uveliko odrastaju uz društvene mreže, tablete i slične novotarije teško da znaju za brojne gradske likove, koje su decenijama bili svojevrstan “zaštitni znak” starog Pirota, a kojih više nema među nama. Jedan od njih je sigurno i čuveni Maki.Njegovu fotografiju poslao je Pirotskim vestima pirotski fotograf Ivan Mančić, inače osnivač Foto kluba “Fokus”, koji već duže vreme živi i radi u Nišu.

maki

Kako u šali kaže Mančić, Maki se trudio da bude “gradžanin” i gospodin čovek i onda kada Pirot nije imao status grada.

-Mlađe generacije verovatno i ne znaju o kome se radi, ili su samo čuli priče o njemu. Oni stariji i danas prepričavaju brojne anegdote. Devedesetih godina (kada su postojali metalni desetoparci, petoparci i druge slične sitne pare), šetam “crvenim trgom”, prilazi Maki i traži jedan dinar. Iz džepa vadim sav sitniš, dajem mu i nastavim. Posle nekoliko koraka stiže me Maki, vuče za rukav i kaže: “Bato, bato, ovde nema dinar!”. Kažem: “Maki, nema veze, zadrži”. On kaže: “Ne mogu, tražio sam ti dinar, a ovde nema dinar!”. I vratio mi je pare. Bilo smešno ili ne, takav je bio Maki.  Pošten prosjak sa umetničkom dušom-priča Mančić za Pirotske vesti.

Maki odavno nije među živima, ali i dalje žive mnogobrojne priče i anegdote o njemu. Mnogi Piroćanci i danas pričaju kako su Makija viđali, ne samo u Beogradu, nego i na aerodromima širom sveta.

Slične vesti

5 Comments

  1. Setali su jednom prilikom Pirocanci Beogradom ,bila je to neka jednodnevna exskurzija ,pa se jednoj grupi muskaraca pripilo hladno pivo . Prebrojavaju se drugovi ,jer jr vec ponestalo para , i njih petorica ,nemaju dovoljno za pet flasa ,pa odluce da izdele tri . Odnekud se pojavi Maki, svi su odusevljeni ,dozivaju ga ,pitaju sta radi u sred BGD ,a jedan se u sali pozalio : Blago Maki tebi ,ti si ovde kad pozelis ,a mi dosli jednom u godini ,pa nemamo za po pivo. Maki poziva konobara i onim njegovim hrapavim glasom vice: Bato ,pusti na ovija po turu pivo od mene .Maki vadi iz dzepa pare i placa pivo. Hahahaha, bilo je to 1997.god.

  2. Zika Dinjavac,Dusko Tasan,Aca Klen,Stole Glumac,Musa Sejn,Mika Sangajac iz Sopot,Jova Arnautin,Kamen konobar.. I naravno Naj veci lik i neopravdano zaboravljen svetski putnik Sima Kockar,otac Muse Sejna,covek koji je preziveo brodolom Titanika…

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker