Kultura

“Poslednji proboj logoraša Jasenovca” – Ne dozvoliti prekrajanje istorije, da se ne zaborave činjenice

Savez književnika u otadžbini i rasejanju (SKOR) priredio je nesvakidašnje veče u Pirotu održavši Memorijalnu akademiju pod nazivom “Poslednji proboj logoraša Jasenovca”. Akademija je održana na trgu ispred Doma kulture. O velikom stradanju srpskog naroda i drugih stradalnika u vreme Drugog svetskog rata, sa posebnim osvrtom na žrtve Jasenovca, govorili su pisci i pesnici, članovi SKOR – a i Udrženja pisaca “Branko Miljković, a nastupio je i Hor Doma Kulture iz Pirota.

Predsednica Saveza književnika u otadžbini i rasejanju, Marija Jotić, kaže da danas mnogi pokušavaju da prekrajaju istoriju. Da bi se taj cilj ostvario brojna dokumenta o svirepim zločinima nad srpskim narodom su uništena i uništavaju se. Klerofašisti, kao što je poznato, pokušavaju da unište srpsku istoriju. Veliki broj Srba, Roma i Jevreja, nažalost i dece, stradao je u Jasenovcu. O ovoj temi se malo govori i to je razlog da se ovakve memorijalne akademije održavaju širom Srbije.

“Mnogi ćute o stardanjima u Jasenovcu, pa smo mi kao jedno ozbiljno Udruženje, Savez književnika u otadžbini i rasejanju iz Novog Sada sa ogrankom u Nišu, rešili da organizujemo takve akademije, da nas narod čuje, da čuje svet šta se to stvarno dešavalo u Jasenovcu, tom zloglasnom logoru. Mi govorimo o nepobitnim istorijskim činjenicama, šta se dešavalo u Jasenovcu, kakav je taj proboj bio, kako se u njega krenulo i kakvi su motivi proboja bili. Mi verujemo da istina može da prodre u svet, jer je i Gideon Grajf, jerusalimski istoričar svetski priznat, došao do originalnih istorijskih podataka koji su zaplenjeni tokom povlačenja klerofašista i ustaških zločinaca. Sve je to dokazivo, potrebno je da se o tome govori, održavaju akademije, da se osnovne škole i mladi upoznaju sa tim stradanjima. Ne smemo da dozvolimo da sve to padne u zaborav”- rekla je Jotićeva.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker