Lokalna samouprava

Poseta mladih poljoprivrednika iz Francuske Mlekarskoj školi iz Pirota

Juče je Mlekarsku školu iz Pirota posetila delegacija mladih poljoprivrednika, farmera, prerađivača mleka iz Francuske. Delegacija mladih poljoprivrednika iz Francuske, predvođeni atašeom za poljoprivredu u Ambasadi Francuske u Beogradu g-đe Marie-Luce, imali su priliku da se upoznaju sa načinom rada i života u Mlekarskoj školi. 

Pre dvadesetak dana mladi poljoprivrednici koji se bave mlečnim govedarstvom  izrazili su želju da posete Pirot i pirotsku Mlekarsku školu kao instituciju od izuzetnog značaja i upoznaju se sa proizvodnjom Pirotskog kačkavalja kao sira sa zaštićenim geografskim poreklom. Mlekarska škola im je sa zadovoljstvom izašla u susret i prezentovala je način proizvodnje brenda našeg kraja. Ova grupa mladih ljudi, inače je u radnoj poseti Srbiji u periodu od 16. do 19. maja 2022. godine, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede Republike Francuske i GIZ-a, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju. Cilj ovog projekta je međunarodna razmena mladih poljoprivrednika iz Srbije i Francuske, gde će oni imati priliku da razmene iskustva u radu kroz međusobne posete.
Nakon demonstracije proizvodnje Pirotskog kačkavalja usledila je i degustacija proizvoda, kako naših, tako i sireva koje su doneli gosti iz Francuske.Gospođa Marie-Luce ataše za poljoprivredu u Ambasadi Francuske u Beogradu je izrazila veliko zadovoljstvo viđenim i ponudila je kontakt sa školom iz Francuske sličnog tipa koja je specijalizovana za obuku kadrova za potrebe u mlekarstvu.
Nakon posete Mlekarskoj školi delegacija poljoprivrednika iz Francuske je obišla i farmu ovaca Zvonimira Ristića iz sela Rasnica koja se bavi organskom proizvodnjom ovčijeg mleka.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker