Srbija

Popusti za struju i do 40 odsto građanima koji ostvare uštedu u potrošnji

Vlada Srbije usvojila je preporuku da Elektroprivreda Srbije tokom zime obračunava građanima popuste od 20 do 40 odsto za racionalnu potrošnju struje. Građani koji budu smanjili potrošnju za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine dobiće umanjene račune za struju za 20 do 40 odsto narednih šest meseci. Popusti će važiti počev od oktobarskih računa 2023, zaključno sa računom za mart 2024.

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović, objasnila je da je ove godine najviši prag umanjenja računa za racionalnu potrošnju uvećan sa 30 na 40 odsto.   Cilj Vlade je da stimuliše odgovornu potrošnju električne energije, jer to ujedno doprinosi pre svega novčanicima građana, ali i energetskoj stabilnosti zemlje”, rekla je ministarka Đedović Handanović.  Namera je da se  dodatno  podstiče  da se deo potrošnje preseli u tzv. nižu tarifu, odnosno noću i da građane više troše energiju u tom periodu kad je ona najjeftinija.

Za uštede energije od 5 do 15 odsto obračunava se popust od 20 odsto, a za potrošnju od 15 do 20 odsto popust je 25 odsto. Građani koji smanje potrošnju struje između 20 i 25 odsto, moći će da računaju na popust od 30 odsto, dok će oni koji uštede između 25 i 30 odsto energije ostvariti popust od 35 odsto. Najveći popust od 40 odsto dobiće domaćinstva koja potrošnju električne energije smanje za više od 30 odsto.

Popust od 5 odsto će se obračunavati građanima ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje 5 odsto u odnosu na učešće niže tarife u obračunu za isti mesec prethodne godine. Važno je da domaćinstvo ostvari uštedu ili u odnosu na isti mesec prethodne godine ili na isti mesec 2021. godine, kako bi se popusti obračunali na računu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de