Ljudi velikog srca

Pomoć mališanima obolelim od raka

U centru grada danas je u organizaciji Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) obeležen Svetski dan dece obolele od raka. Veliki broj humanih Piroćanaca odazvao se pozivu NURDOR-a i kupovinom balona, bedževa i magneta sa simbolima ove akcije pomogao izgradnju specijalne bolnice za lečenje dece obolele od raka koja treba da bude izgrađena u Nišu a u kojoj bi se lečili mališani oboleli od teške bolesti iz cele Jugoistočne Srbije.

[envira-gallery id=”25649″]

Katarina Žikić, volonter NURDOR-a, inače poreklom Piroćanka koja u Nišu studira medicinu, kazala je da je cilj akcije da se podigne svest o malignim bolestima kod dece, kao i prikupljanje novca za izgradnju nove hemato-onkološke klinike u Nišu. Tačno u 13 sati u nebo su, u svih 22 grada u Srbiji koji su se uključili u akciju, simbolično pušteni baloni.

-Mnogo je bitno što Pirot učestvuje u tome, ja se nadam da je ovo tek početak. Uvek nam se čini da je to negde, da to nije naša stvar, ali brojke su veoma velike. U toku godine 360 deteta obole u toku godine, znači, jedno dete svakog dana. Trenutno se u Srbiji minimum 500 mališana leči od karcinoma, a lečenje traje preko dve godine. Kada je bolesno dete, onda praktično boluje cela porodica tako da tom problemu ne smemo da okrećemo leđa. NURDOR se već 13 godina bavi tim problemima i mislim da ima efekata, o čemu svedoči da je ova akcija u Srbiji sprovedena u 13 gradova, a ove u 22. Nadamo se da će naredne godine biti sprovedena u još više gradova-kazala  je Žikićeva. Ona se javno zahvalila uredniku portala Pirotske vesti Aleksandru Ćiriću na promociji ove akcije, kao i odborniku u SO Pirot Vladanu Ristiću.

Majka čije je dete bilo obolelo od leukemije, Monika Jovanović kazala je novinarima da joj se ćerka razbolela sa nepune dve godine.

-Sada je već šest godina kako je sve to prošlo. Roditeljima obolele dece mogu da poručim da se bore i ne odustaju. Moja ćerka je pobedila. Ovakve akcije NURDOR-a nam mnogo znače jer nam zahvaljujući njima deca idu svake godine u Ivanjicu, u banju, Italiju na zimovanje tako da su oni uvek tu uz nas-kaže Jovanovićeva.

Pomoćnica predsednika opštine Pirot Milica Golubović kazala je da joj je veoma drago što se veliki broj sugrađana odazvao akciji.

-Posebno mi je drago što je veliki broj dece ovde sa roditeljima. Oni će dati svoju podršku tako što će kupiti balone, koji su pušteni u nebo u 13 sati, simbolično. Verujem da ćemo na ovaj način svi dati neki svoj skromni doprinos da ova akcija u potpunosti uspe-kazala je Golubovićeva.

Prisutnima se obratio i načelnik Pirotskog upravnog okruga Dimitrije Vidanović koji se zahvalio svima koji su došli da podrže ovu akciju koja je od velikog značaja za sve mališane obolele od teške bolesti i za njihove porodice.

nurdor pirot_07

Akciju su podržala i brojna udruženja koja se bave humanitarnim radom poput predstavnika Udruženja “Feniks”, Moto kluba “Anđeli”, predstavnici Kancelarije za mlade i OKC-a, Udruženja “Bradonje”, navijači Radničkog “Pirgosi” i mnogi drugi. Humanitarnu akciju podržao je i bend “Mimi i Bojana”.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker