Gradska hronika

Polako, ali sigurno, Tijabarska pijaca se zahuktava

Polako, ali sigurno, uoči predstojeće jeseni  Tijabarska pijaca se zahuktava. Ove subote bukvalno nema čega nije bilo, a naroda, što bi se reklo – ko pleve. U zatvorenom  prostoru  i okolo krcato, pa se “tezge” šire i prema spomeniku  pirotskim oslobodiocima.

Pristiglo je i lokalno voće i povrće, a cene su ,kako za koga:prodavcima uvek jeftino, kupcima vazda skupo. Asortiman prebogat, što će reći da su marljivi povrtari i voćari radili i svojski se trudili , i u doba korone.

Kilogram domaćeg paradajza iz okoline grada, mogao se kupiti po ceni od 60 do 100 dinara, dok se roze paradajz još uvek drži na nekih 120 dinara. Paprika od 5 do 10 dinara, a domaćice kažu, da je  ove subote je po prvi put viđena i “ajvarka”.

Beli luk od 250 do 400 dinara, crni daleko jeftiniji, ljute papričice od par dinara pa naviše, lubenice oko 40 dinara, dinje su duplo skuplje, ali ima i komada za po 50 dinara.

Sirevi od 400 dinara pa naviše u zavisnosti od toga da li su prevreli, sveži ili kravlji, mešanci, ovčiji…..

Breskve i slično voće  su se mogle pazariti  po ceni od 120 dinara za dva dio tri dinara. med od 800 dinara pa naviše, rakije preko 500.

Kukuruz šećerac za kuvanje ili pečenje na žaru plaća se 100 dinara za četiri ili pet komaka, šljive za pekmez 60 dinara po kilogramu.Naravno da iskusni pojačni prodavci brinu o svojoj robi, pa su  eventualni kupci na jednoj tezgi u pismenog formi zamoljeni “da ne stiskaju” breskve.

Zanatlije su redovne na Tijabarskoj pijaci a među njima ima i  kovača koji  prodaju razne vrste i veličine sekira, budaka, krampova i slilčnih alatki. Najmanja sekirica je oko 150 dinara, a najveća oko 1.500 dinara…

.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker