Gradska hronika

Pola miliona plastičnih flaša umesto na ulicama, parkovima, rekama, ide na reciklažu

Kampanja koju je pokrenula Regionalna deponija Pirot, uz podršku grada Pirota, naišla je na izuzetno razumevanje građana. Efekti tog veoma značajnog ekološkog poduhvata su i te kako vidljivi. Plastična ambalaža, koja je nekada u većoj meri završavala u poticima, koritima reka i kanala, sada se brižljivo sakuplja i upućuje na dalji tretman posle kojeg se dobija upotrebljiva sirovina. Danas je isporučen drugi kontingent presovane plastične ambalaže, težine oko 11,5 tona, ovlašćenom recikleru.

Da je odziv građana dobar i da u visokom procentu odlažu plastične flaše i predmete od plastike u za to predviđene žičane kontejnere i na taj način čine prvi korak u primarnoj selekciji otpada govori i, poslovođa Sektora “Reciklaža” Regionalne deponije Pirot, Slobodan Jovanović.

“Definitivno, imamo dobar odziv građana i žičani kavezi se pune onako kako treba. Trudimo se da odgovorno upravljamo otpadom, to su naši prvi, pionirski koraci u primarnoj selekciji otpada. Danas imamo oko 11, 5 tona, toliko smo imali i u prvoj turi. To je negde oko pola miliona plastičnih flaša koje se posebno selektuju, presuju i isporučuju. Činjenica je da smo u kratkom vremenskom periodu, 28. maja smo imali isporuku prve ture, za samo 60 dana prikupili novih 11,5 tona plastične ambalaže. Nadam se da ćemo i u naredna dva do tri meseca isto biti aktivni i prikupiti novu količinu za isporuku”- izjavio je Jovanović.

Jovanović je dodao da ovakve aktivnosti imaju na prvom mestu ekološki i socijalni karakter, tek na kraju ekonomski. Jako je bitno da flaše ne završavaju pored reka, društveni se zasniva na smanjenju i zaštiti resursa, a ekonomskim efekat zadovoljava ukoliko se ostvari pozitivna nula. Velika zasluga za postignute rezultate pripada i Romskom reciklažnom eko centru “Amala 1” koji upošljava nekoliko radnika na sakupljanju, dovoženju, selekciji i presovanju plastike.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker