Gradska hronika

Pojačane kontrole gradilišta

Rad na crno, radnici bez zaštitne opreme, nebezbedna gradilišta najčešće su nepravilnosti koje su inspektori rada beležili širom Srbije protekla dva meseca. U Ministarstvu za rad ističu da su, zbog čestih kontrola poslodavci postali oprezniji, a novina je i da inspektori ne obilaze teren u svom gradu. Danas su inspektori iz Pirota obilazili gradilišta u Nišu.

Svi radnici na gradilištu preduzeća “Tončev gradnja” u Nišu su prijavljeni, ali nijedan nije nosio zaštitni šlem, u trenutku kada su na gradilište stigli inspektori.

gradjevinci

“Biće, pre svega, doneto rešenje o otklanjanju nepravilnosti, nakon toga podnećemo i prekršajne prijave, a što se tiče nenošenja zaštitnog šlema protiv svih radnika biće podneta prekršajna prijava. Kazne za radnika su od 10 do 20.000 dinara”, kaže Aleksandar Popović, šef Inspekcije rada, Pirot.

“Naša firma je obezbedila svu neophodnu opremu – od zaštitnih odela,  cipela, prsluka, šlema, normalni i zaštitnih rukavica, moram da kažem da to malo teže ide sa radnicima”, kaže Milorad Milijev, šef gradilišta.

Dugogodišnji radnik na građevini Ljubiša Đorđević kaže da je nekada radio i na crno i bez zaštite. Na gradilištu preduzeća “Viners” je sa svom propisanom opremom.

“Malo je teži šlem dok se ne navikneš, ali kad navikneš onda nosiš, mi nosimo. Pored šlema imamo zaštitni prsluk, cokule…Kada smo na visini imamo one kaiševe da se vežemo”, kaže Ljubiša Đorđević, radnik.

I zaštitne ograde na objektima u izgradnji čest su propust na gradilištima.

“S obzirom na to da izvodimo radove na drugom spratu objekta gde postoji rizik od pada i povreda, uradjena je zaštitna ograda a postoje i zaštitni pojasevi kojei se koriste prilikom betoniranja na visini”, kaže Ivan Milenković, šef gradilišta.

Inspektorat Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sa 40 do 50 inspektora na terenu nastaviće provere širom Srbije.

Inspektori iz Pirota danas su u Nišu, oni iz Leskovca su u Vranju, a inspektori ne znaju kuda će ići sutra.

Proverama je do sada obuhvaćeno gotovo 300 poslodavaca, a prijave su, zbog različitih propusta, podnete protiv polovine.

 

Izvor – Javni servis RTS

fotografija-ilustracija Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker