Lokalna samouprava

Podrška preduzetnicima

U Svečanoj sali opštine Pirot danas je prezentovan Javni poziv za  dodelu bespovratih sredstava u okviru Programa podrške razvoju konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i zadruga, koga realizuje Nacionalna agencija za regionalni razvoj.

Novac se dodelju preduzetnicima u  cilju jačanja konkurentnosti i inovativnosti mikro, malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i zadruga u 2014. godini, Nacionalna agencija za regionalni razvoj je raspisala javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava koja će se odobravati u iznosu od 50.000 do 200.000 dinara i to za uređenje poslovanja u skladu sa međunarodnim standardima poslovanja, sertifikaciju, dizajn proizvoda i ambalaže, elektronske prezentacije i slične poslove. Pomoć u iznosu od 50.000 do 500.000 dinara moći će da dobiju oni preduzetnici koji nameravaju da poboljšavaju postojeće i razvijaju nove tehnološke procese, razvijaju nove ili poboljšavaju postojeće proizvode ili usluge, testiraju nove proizvode i slično.

ACA_1707_resize

Nacionalna agencija će na osnovu ugovora sa korisnikom sredstava refundirati iznos do 50% od ukupnog iznosa projekta bez PDV-a.

Ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju Programa iznose 21.500.000,00 dinara.

Rok za podnošenje prijava je 18. jul 2014. godine.

Takođe, prezentovan je i Program podrške ženskom preduzetništvu kroz dodelu bespovratne finansijske pomoći.

Osnovni cilj programa je razvoj ženskog preduzetništva kroz usklađivanje poslovanja sa zahtevima međunarodnih standarda poslovanja, unapređivanje poslovnih procesa, proizvoda i usluga i jačanje ljudskih resursa.

Svrha programa je pružanje podrške mikro, malim i srednjim preduzećima u kojima učešće žena u vlasništvu iznosi preko 25%, a koje istovremeno upravljaju poslovanjem, kao i preduzetničkim radnjama čiji je osnivač žena, u poboljšanju poslovnih performansi i pozicije na domaćem i stranom tržištu. Programom se istovremeno  promoviše žensko preduzetništvo i uloga žena u privrednim aktivnostima. U skladu sa tim Nacionalna agencija će podržati projekte mikro, malih i srednjih preduzeća u kojima učešće žena u vlasništvu iznosi preko 25%, koje istovremeno i upravljaju poslovanjem, kao i preduzetnika čiji je osnivač žena, kroz učešće u finansiranju troškova pružaoca usluga, pri čemu će se bespovratna sredstva odobravati za sledeće aktivnosti:

  • uređenje poslovanja u skladu sa zahtevima međunarodnih standarda poslovanja (implementacija standarda, sertifikacija, resertifikacija) i obeležavanje proizvoda „CE“ znakom;
  • poboljšanje postojećih i razvoj novih tehnoloških procesa;
  • poboljšanje postojećih i razvoj novih proizvoda/usluga;
  • testiranje novih proizvoda;
  • izradu i implementaciju specijalizovanog softvera;
  • novi dizajn proizvoda i ambalaže;
  • elektronsku prezentaciju preduzeća i
  • edukaciju menadžmenta i zaposlenih kroz specijalizovane obuke.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju pravna lica kategorisana kao mikro, mala i srednja pravna lica u skladu sa članom 6. Zakona o računovodstvu, u kojima učešće žene u vlasništvu iznosi preko 25%, koja istovremeno i upravlja poslovanjem, kao i preduzetnici čiji je osnivač žena.

Za realizaciju definisanih aktivnosti sredstva se dodeljuju u iznosu od 50.000,00 do 300.000,00 dinara. Javni poziv će biti raspisan 6. juna 2014. godine i trajaće do 11. jula 2014. godine.

Pomoćnik predsednika opštine zadužen za privredu Goran Stamenović kazao je da je zadovoljan odzivom preduzetnika i dodao da je ovo  dobra šansa za sve preduzetnike i preduzetnice da dobiju podršku koja im može puno značiti u poslovanju. 

A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker