Gradska hronika

Podrška mladima u ruralnim područjima

Udruženje građana Osveženje u partnerstvu sa Gradom Pirotom, Poljoprivrednom stručnom službom, Socijalnom zadrugom Nova perspektiva i privrednim društvom Mundorama, realizovaće projekat „Naša zemlja“ koji se bavi podrškom mladima koji žele da započnu svoj posao u voćarstvu.
Pojekat finansijski podržava Ministarstvo omladine i Sporta Republike Srbije po raspisanom

image

konkursu za podršku mladima u zapošljavanju. Udruženje građana Osveženje je dobilo visoke ocene komisije i prema rečima članova udruženja ovaj projekat će biti samo prvi korak u sveobuhvatnijoj intervenciji koje to udruženje planira da sprovede sa zainteresovanim stranama. Nakon realizacije ovog projekta imaćemo vlasnike 1500 zasada voćaka koji su rešeni da razvijaju ovaj posao i započnu ozbiljnije poslove koji su vezani za ovu delatnost. Kako kažu u „Osveženju“ najvažnnija podrška pristiže iz loklne samouprave koja je prepoznala ovu ideju kao značajan podsticaj mladima u Pirotu. Takođe, naglašavaju i spremnost ostalih partnera i zainteresovanih strana za saradnju, što smatraju ključnim za uspeh na ovakvim projektima. Samo udruženje je u proteklim godinama ulagalo u ljudske resurse što je rezurtiralo mnogim sprovedenim projektima i započetim programima a članovi se nadaju intenzivnim rastom udruženja u ovoj godini.Dakle, pored prepoznatljivih projekata u kulturi i preduzetništvu nastao je novi tim u udruženju koji će se baviti podršci onima koji svoju budućnost vide u poljoprivredi.

Projekat će se baviti uspostavljanjem održivog mehanizma preko koga će se mladi ljudi, u ruralnim područjima, samozaposliti, osnivanjem novih ili ojačavanjem već registrovanih poljoprivrednih gazdinstva u okviru njihovih porordica. To ćemo realizovati tako što ćemo donirati sadni materijal i pripremiti njihove parcele za sadnju, obučiti ih za intenzivnu proizvodnju i preradu voća i obezbediti im siguran plasman proizvoda. Najvažniji efekat ovog projekta jesu dvadesetoro mladih koji će biti samozaposleni i iniciranje njihovog udruživanja u modernu zadrugu putem multisektorske podrške. Ovu ideju je lokalna samouprava prepoznala kao prvi korak podrške mladima u ruralnom području sa tendencijom razvoja.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker