Ostale vesti

Podeljeno mišljenje Piroćanaca o predlogu zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru

O predlogu ministarke zdravlja, Danice Grujičić, o potpunoj zabrani pušenja u zatvorenom prostoru, Piroćanci imaju podeljeno mišljenje. Iako  je glavni cilj predloga zaštita zdravlja građana, i tek predstoji  javna rasprava a nakon toga odluka Vlade i parlamenta, predlog je izazvao polemiku pušača i nepušača. Ugostitelji kažu da će, ukoliko ovaj zakon bude usvojen, tražiti neko rešenje kako se njegova primena ne bi negativno odrazila na poslovanje, ali i na  zadovoljstvo gostiju.

Piroćanac LJ. S. smatra da je predlog ministarke zdravlja dobar  iako je i sam pušač. “Svestan sam koliko je duvanski dim štetan i nije u redu prema nepušačima, naročito kada su manje prostorije u pitanju koje se jako brzo zadime” – ističe ovaj naš sugrađanin.

Nasuprot njemu ima i onih koji smatraju da je to njihova sloboda izbora i da niko nema prava da ih diskriminiše. Takvog je mišljenja N.R. koja kaže da nikada nije razmišljala da ostavi cigarete i da će ukoliko ovaj predlog  zaživi radije odustati od ulaska u prostorije gde je pušenje zabranjeno nego od svoje navike.

Nepušači sa kojima smo razgovarali podržavaju predlog ministarke Grujičić koja je više puta od početka godine govorila o predlogu zakona, kojim bi se potpuno zabranilo pušenje u zatvorenom prostoru.

Ugostitelji kažu da bi ovakav zakon uticao na rad kafića i restorana jer su mnogi gosti navikli da dolaze upravo zbog kafe i cigarete.

Milan Kostić, menadžer Hotela Ana lux u okviru kojeg radi najveći kafe – restoran u gradu sa oko 200 mesta podeljenih za pušače i nepušače, kaže da je  zimska sezona pri kraju i da uskoro počinje da radi terasa gde gosti inače rado borave a ukoliko zakon bude usvojen do naredne zime će pronaći rešenje. “Naši gosti su uglavnom pušači, u večernjim satima i vikendom su sva mesta popunjena, imamo divnu terasu koja bi bila prilagođena pušačima ali je još rano da govorimo o zakonu koji još uvek nije usvojen” – kaže Kostić.

U nekoliko navrata bilo je pokušaja da se zakonom zabrani pušenje u ugostiteljskim objektima. Srbija je ostala jedina zemlja u ovom delu sveta u kojoj je pušenje u kafićima i restoranima dozvoljeno. Ministarka zdravlja Danica Grujičić najavljuje izmene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu i drakonske kazne za one koji ne poštuju zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima a glavni cilj ovog predloga je zaštita zdravlja stanovništva.

Lekari tvrde da pušenje dovodi do karcinoma pluća, od kojeg svake godine prosečno oboli 6.000 ljudi, a 4.600 premine.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker