Lokalna samouprava

Podeljeni ugovori na osnovu Programa stručne prakse – prvo radno iskustvo za 37 nezaposlenih

Danas su u Velikoj sali Gradske uprave Pirot potpisani ugovori po osnovu jednog od čak četiri programa zapošljavanja koje Gradska uprava Pirot realizuje iz Gradskog budžeta. Ugovore je dobilo 36 volontera pripravnika. 

Po rečima Nenada Petrovića, člana Lokalnog saveta za zapošljavanja kazao je da je za ovaj program, ali i ostale, veliko interesovanje. 

-Mi smo najpre krenuli sa programom obuka za deficitarna zanimanja, tačnije za šivače, zatim su objavljeni programi za stručnu praksu i javne radove. Za ovaj program je vladalo veliko interesovanje, 37 poslodavaca je podnelo prijave, odobrili smo 22 zahteva. Ostao je da se realizuje i program samozapošljavanja, uputili smo zahtev NSZ da zajednički realizujemo i finansiramo taj program, naš zahtev je prethodnih dana pozitivno rešen tako da su se stekli uslovi da potpišemo sporazum o realizaciji i ovog programa. Očekuje se javni poziv tokom ovog meseca-kazao je Petrović.

 

Gradonačelnik Vasić kazao je da deo novca za ovaj program daju Gradska uprava a deo država preko NSZ.

-Ukupan budžet za sve programe u ovoj godini iznosi 21,4 miliona dinara, od toga iz budžeta Grada ide 19 miliona dinara. Očekivani broj angažovanih lica je 114, očekujemo da i oko 60 osoba prođe obuke za šivače.  Do sada je po ovim programima od 2015. do 2018. odobreno je ukupno 87 subvencija za samozapošljavanje, a ove godine biće odobreno 27 takvih subvencija. Što se tiče programa stručne prakse, u pomenutom periodu angažovano je 107 volontera pripravnika koji su finansirani sa 28 miliona dinara, u ovoj godini još 36 volontera pripravnika. Oko dve trećine pripravnika nastavi svoje radno angažovanje kod poslodavaca kod kojih je i obavilo stručnu praksu. Očekuje nas i realizacija programa javnih radova i tu će biti posla za 51 lice, odobreno je 19 programa ukupne vrednosti preko dva miliona dinara-kazao je gradonačelnik Vasić.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker