Agrar

Početak godine za pčelare dobar, nažalost, izostala livadska paša – Najveći problem priprema pčelinjaka za zimu

Za razliku od prethodne dve godine pirotski pčelari mogu biti zadovoljni, ali ne u potpunosti. Ova godina nagoveštavala je da će biti medonosna, bagremova paša bila je dobra, ali, nažalost, u drugoj polovini izostala je livadska paša. Pčelari kažu, bukvalno, da nema toga koji se može pohvaliti da je gram livadskog meda izdvojio. Ali, nevolje pčelara ne ogledaju se samo u tome. Priprema pčelinjaka za zimu je veliki problem zbog nedostatka šećera na tržištu i ograničenih količina koje su dostupne, kaže, predsednik Udruženja pčelara “Pirotska dolina”, Miloš Rančić. 

“Do pre mesec i po dana svaki pčelar morao je da bude zadovoljan, s obzirom na to kako su nas navikle godine da smo stalno na gubicima. Ova godina, zaključno sa bagremovom pašom, trebalo bi da bude malo iznad proseka za one koji sele pčelinja društva, a za “stacionare” bi bila prosečna godina, jer bagrem u Pirotu nije mnogo zastupljen. Nama i prosek znači mnogo, jer smo imali katastrofalne godine. Livadska paša se praktično nije dogodila, polena ima, nektara ne, a mnogo faktora ne sve to utiče. Imali smo noćnu temperaturu vazduha, o Petrovdanu, nula stepeni u Visoku. Do sada su se skinula sva medišta i više ne možemo očekivati nikakve prinose” – kaže Rančić.

U periodu koji je pred pčelarima sledi priprema društava za zimu. Najpre tretiranje protiv varoe, koja je sve prisutnija, kao i prihrana.

“To su dve stvari koje nas očekuju, prosto se ne zna koja je teža, zahtevnija i bitnija u ovom trenutku. Varoa se pojavila više nego inače, čak su neke košnice i stradale odmah posle bagremove paše. Mislim da ćemo se stim nekako snaći i izboriti, međutim prihrana za zimu je veliki problem. Ograničena je kupovina šećera na 4 kilograma. To nije šećer koji ide u medišta, da pojasnim, ovo je prihrana. Nektar zamenjujemo šećerom, šećernim sirupom, polen nema zamenu, ali ga ima dovoljno. Nabavku šećera nismo uspeli da realizujemo preko naše krovne organizacije SPOS, mada smo pokušali. Na pčelarima je da se sami znalaze, a kako će sve to izgledati na kraju teško je prognozirati” – rekao je Rančić.

Trenutno, kilogram bagremovog meda se prodaje za 5 evra, mada mnogi pčelari kažu da bi, s obzirom na troškove, cena bagremovog meda trebalo da iznosi 6,5 pa i 7 evra.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker