Gradska hronika

Počeo popis stanovnika u Srbiji

U Srbiji je jutros u 8 sati počeo popis stanovništva koji će trajati do kraja oktobra, a građani odgovaraju na 69 pitanja, od kojih na tri, o maternjem jeziku, veroispovesti i nacionalnoj pripadnosti, nije obavezno dati odgovor. Za sprovođenje popisa na teritoriji grada Pirota zaduženo je 120 popisivača, 17 instruktora i 5 članova Popisne komisije. Za one koji odbiju da da učestvuju u popisu predviđene su kazne od 20.000 do 50.000 dinara kao i kazne za popisivače koji ne poštuju procedure popisa.

Na ovom popisu koristiće se elektronski upitnici, odnosno podaci će direktno biti upisivani u elektronske obrasce umesto dosadašnjih papirnih. Naglašeno je da su preduzete sve mere zaštite podataka zbog čega lični podaci građana neće moći da se koriste u druge svrhe, osim statističkih.

Prema procenama, za odgovore na predviđena pitanja potrebno je oko 30 minuta, a zakon je predvideo da građani imaju pravo da odbiju da se izjasne o tome koji im je maternji jezik, koje su veroispovesti i kojoj naciji pripadaju.Jedno pitanje koje se nije pojavljivalo na ranijim popisima  je da se od muškaraca  traži da kažu koliko biološke dece imaju.

Za one koji odbiju da da učestvuju u popisu predviđene su kazne od 20.000 do 50.000 dinara. Kazne su predviđene i za popisivače koji insistiraju na odgovorima na pitanja koja nisu obavezna kao i ukoliko  poslove popisa ne obavljaju blagovremeno i na propisan način, ako ne vode računa o tačnoj obradi podataka i ako ne čuvaju tajnost svih prikupljenih podataka.

Građanima koje popisivači ne zateknu u domovima biće ostavljana obaveštenja o tome, sa brojem info centra putem koga su obavezni da kontaktiraju popisivače i ugovore novo vreme popisivanja. Preliminarni rezultati popisa će biti poznati 30 dana nakon završetka popisa, odnosno 30. novembra, dok će konačni rezultati biti saopšteni između aprila 2023. i maja 2024. godine.

Prethodni popis u Srbiji sproveden je 2011. godine, a ovaj sadašnji je po planu trebalo da bude održan 2021. godine, ali je odložen zbog pandemije korona virusa. Demografi očekuju da će rezultati pokazati da Srbija ima oko 600.000 manje stanovnika nego što ih je imala 2011. godine.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker