Gradska hronika

Počelo polugodište, časovi 30 minuta

Za većinu školske dece u Srbiji počinje drugo polugodište, a sindikati podsećaju da se štrajk nastavlja i ističu da za štrajkače neće biti odbijanja od zarade.

Vuk K.U Pirotu su danas sve škole počele sa radom i prema informacijama sa kojima raspolažem, časovi će danas trajati 30 minuta – izjavio je Pirotskim vestima Dušan Spasić opštinski prosvetni inspektor.

Štrajk traje dva meseca, a čelnici sindikata tvrde da ne protestuju samo zbog plate nego i zbog uslova rada, a ovoga puta, kako kažu, i zbog nepravde.
Najavljuju da će za školsku slavu, Svetog Savu, ponovo organizovati protestno okupljanje i, kako su najavili, marš na Beograd.
Iz Ministarstva prosvete podsećaju i da su u toku razgovori o posebnom kolektivnom ugovoru (PKU) za zaposlene u školama i domovima učenika, kao i u vezi sa prekidom štrajka.
Nova runda pregovora treba da bude odryyana sutra, a očekuje se da će tokom ove nedelje biti usaglašen PKU.
Tekst PKU bio je usaglašen tokom decembra između Ministarstva prosvete i sindikata, ali je u međuvremenu dobio negativna mišljenja nadležnih institucija.
Zbog toga je započelo usaglašavanje pojedinih članova PKU između predstavnika sindikata i Ministarstva prosvete, Ministarstva finansija, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i Agencije za mirno rešavanje sporova.
Kada je u pitanju nadoknada izgubljenih časova tokom štrajka, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je da je Ministarstvo prosvete prihvatilo plan nadoknade i da neće biti odbijanja od zarada.

Tekst A.Ć./Tanjug

Foto ilustracija A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de