Kultura

Počelo Pirotsko kulturno leto

Otvaranjem izložbe “Toplički gvozdeni puk “Knjaz Mihailo”” u galeriji Čedomir Krstić zvanično je otvoreno ovogodišnje Pirotsko kulturno leto u okviru koga će već u ponedeljak 23. juna nastupiti Vlatko Stefanovski, a biće održan i tradicionalni Međunarodni festival folklora, Festival stripa i veliki broj drugih kulturnih manifestacija.Izvanredna izložba koja svedoči o izuzetnoj hrabrosti vojnika Topličkog puka, koji je zbog toga prozvan i gvozdenim pukom otvorena je večeras, a već od srede u galeriji “Čedomir Krstić”, kako je najavio autor izložbe muzejski savetnik Petko Marjanović, u Pirotu će moći da se vidi i originalna zastava Gvozdenog puka.

ACA_1374_resize

-Gvozedni puk, kao i pukovska zastava, koja bi već od srede najverovatnije mogla da se vidi i u pirotskoj galeriji, najodlikovaniji su za ispoljenu hrabrost u srpskoj vojsci. U samo tom jednom puku, od oko stotinu mobilisanih pukova tokom oslobodilačkih ratova od 1912-1918. godine, ima čak 208 nosilaca Karađorđeve zvezde sa mačevima i 36 dvostrukih nosilaca Karađorđeve zvezde sa mačevima-kazao je između ostalog Marjanović.

Izložbu je zvanično otvorio opštinski većnik zadužen za vanprivredu Boban Nikolić koji je tom prilikom izjavio da je ovo ujedno i početak obeležavanja u Pirotu jubileja 100 godina od početka Velikog rata.

-Ova izvanredna izložba je prva aktivnost u Pirotu u sklopu obeležavanja stogodišnjice Velikog rata. Ujedno otvaranjem izložbe počinje i ovogodišnje Pirotsko kulturno leto-kazao je Nikolić, koji je zahvalio autoru izložbe zbog toga što je omogućio Piroćancima da pogledaju ovu izložbu.

tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker