Lokalna samouprava

Počelo obeležavanje Dečje nedelje

Povodom obeležavanja Dečje nedelje, u Pirotu je danas priređen prijem kod predsednika opštine Vladana Vasića. Tom prilikom mališani iz pirotskih škola i vrtića mogli su da se druže sa predsednikom, da vide kako izgleda predsednički kabinet, ali i da se na kratko nađu u ulozi predsednika.

decja nedelja pirot_2

Deci se najpre obratila Nadica Adamović, šef Odseka dečje zaštite u opštini Pirot koja je pozdravila mališane i kazala da je u Pirotu još 2005. godine zaživeo strateški dokument, oličen u Lokalnom planu akcije za decu.

decja nedelja pirot_3

-Kroz ovaj strateški dokument su povezane sve institucije koje se bave problemima dece tako da se zajedničkim planiranjem i te kako radi na zaštiti dece u svim oblastima njihovog života-kazala je Adamovićeva.

decja nedelja pirot_7

Predsednik Vasić kazao je da mu je dan kada se organizuje prijem za decu najlepši radni dan u celoj godini.

-Ove godine moto dečje nedelje glasi: “Podrška porodici je najbolja podrška deci” i to je zaista suština čitavog odnosa prema porodici i deci. Svi mi smo zaista odgovorni za odrastanje dece. Često govorimo da sve što radimo, radimo zbog dece, a često se tako ne ponašamo. Moja poruka deci je da pomognu roditeljima da budu bolji roditelji time što će biti dobra deca, učiti škole, baviti se vannastavnim aktivnostima. Moja poruka roditeljima je da malo više obratimo pažnju deci, da imamo više vremena za njih, više razumevanja, jer u ovom vremenu porodica je na udaru od svih asocijalnih ponašanja i svakog dana je porodica izložena opasnostima, a svi smo mi odgovorni za to, i škola, i lokalna zajednica i verske zajednice, i sportski klubovi i mediji i mnoge institucije. Svi oni učestvuju u kreiranju ambijenta kako da dete postane bolji čovek. Moja poruka je zato i državi i nadležnom ministarstvu da ipak mora da se nađe novac za ove namene, da,  na primer, dečji dodatak, u buduće ne bude socijalna neto stimulativna mera. Mi kao lokalna zajednica pokušavamo i nalazimo mogućnosti da pomognemo porodicu. Od 2005. godine postoji LPA. Naš cilj je da Pirot bude grad po meri dece i zbog toga smo puno uložili u infrastrukturu, obnovu dečjih igrališta, vrtića, škola, crkava, u pravljenje ambijenta za decu, ali pomažemo i na taj način što pravo na roditeljski dodatak za prvorođeno dete koristi 240 korisnika, pravo na novčanu  pomoć za nezaposlene majke koristi 200 korisnika, imamo i novčanu pomoć za treće dete u porodici koja se koristi do 18. godine i trenutno 580 deteta koristi to pravo. Tu je i  novčana pomoć za samohrane roditelje, besplatna užina za treće dete i još mnogo toga-kazao je Vasić.

decja nedelja pirot_5

decja nedelja pirot_4

Predsednica organizacije “Prijatelji dece” Natali Stanković kazala ova organizacija uspela da unapredi saradnju sa lokalnom samoupravom.

-Mi o deci brinemo 52 nedelje u godini. Pokušavamo da im unapredimo život, učinimo odrastanje zanimljivijim i boljim i damo podršku da budu bolji ljudi-kazala je Stankovićeva.

decja nedelja pirot_1

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker