Lokalna samouprava

Počela rekonstrukcija Gazele

Danas je počela rekonstrukcija mosta Gazela u Pirotu za šta će biti utrošeno 24 miliona dinara. Rekonstrukcija će trajati dva meseca a most će po završetku radova biti osvetljen savremenom led-diodnom rasvetom i predstavljaće pravu atrakciju noću.

Po rečima direktora Direkcije za izgradnju grada Branislava Kostića, ispitivanja koja su radili eminentni domaći instituti pokazala su da je most moguće sanirati i da neće biti neophodna izgradnja potpuno novog mosta umesto postojećeg, koji je još od same izgradnje 1977. godine pokazao brojne anomalije.

gazela_resize

“Najpre će se raditi spoljni deo mosta, peskarenje, koje je u toku, zatim pešačke staze sa obe strane mosta, biće urađena nova hidroizolacija, novi gazeći sloj, postavljena nova savremena rasveta led-diodnog tipa, postavljene nove ograde i most će biti i ofarban. Zahvaljujući novoj rasveti most će biti veoma atraktivan tokom noći, a konačno će biti i skinuta zabrana prelaska preko mosta vozila težih od 15 tona. Planirali smo isprva da u rekonstrukciju mosta uložimo 35 miliona dinara ali smo dobili veoma povoljnu ponudu od firme “Bauvesen” iz Lazarevca koja je za ceo posao tražila 24 miliona dinara, tako da smo uspeli da na taj način ostvarimo uštede od 11 miliona dinara, što će biti utrošeno za druge investicije”, kazao je Kostić. Očekuje se da Gazela nakon rekonstrukciju u upotrebi bude narednih 50, možda i čitavih stotinu godina.P1010016_resize

Gazela je u upotrebi od 1977. godine, ali je ubrzo pokazala znake popuštanja pa je već 1988. godine izvršena sanacija mosta.

 

 

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker