Kultura

Počela priprema nove pozorišne predstave “Barbelo, o psima i deci” – Koprodukcija sa Narodnim pozorištem Niš

Pripremom nove pozorišne predstave Narodno pozorište Pirot započinje novu pozorišnu sezonu. Potpisivanjem ugovora o koprodukciji sa Narodnim pozorištem iz Niša počela je priprema komada po scenariju Biljane Srbljanović „Barbelo, o psima i deci“ u režiji Stevana Bodrože. Premijara je planirana za 15. novembar u Pirotu  a oko 20. novembra u Nišu.

Gradimir Filipović, direktor pirotskog Narodnog pozorišta najavljuje kvalitetnu pozoršnu predstavu na početku pozorišne sezone. „Okupli smo dobru ekipu saradnika, osim Stevana Bodrože sa kojim smo već sarađivali, tu je čitava ekipa  kostimografa, scenografa, kompozitora  sa podrškom glumaca iz Niša” – kaže Filipović.

Direktori pirotskog i niškog Narodnog pozorišta potpisali su ugovor o koprodukciji, prvi ovakve vrste, kojim je dogovorena saradnja na komadu  „Barbelo, o psima i deci“, autorke Biljane Srbljanović.

Spasoje Z. Milovanović direktor Narodnog pozorišta iz Niša kaže da je ovo veliki dan  za oba pozorišta. „Prvi put u istoriji ova dva pozorišta zvanično radimo koprodukciju. U ovom trenutku Narodno pozorište Niš je manjinski koproducent, na projektu je mnogo  više angažovano pirotsko Narodno pozorište ali Niš kao centar ovog regiona i Narodno pozorište Niš kao jedno od najvećih pozorišta u Srbiji je apsolutno  spremno da se uključi u rad svih ostalih pozorišta i da svoj doprinos”, kaže Milovanović.

Produkcija donosi nova iskustva, novu energiju, nova znanja. Stevan Bodroža je sarađivao sa oba pozošta i to je proizvelo ovu koprodukciju. Tekst utorke, naše  velike spisateljice Biljane Srbljanović je već ovenčan čitavim nizom nagrada do sada i verujem da ćemo imati dobru predstavu, kaže Miovnović .

Direktor Narodnog pozorišta Niš istakao je da predstavu pomaže Minitarstvo kulture  i informisanja.  „Minitarstvo kulture  i informisanja vodi računa o razvoju pozorišne umetnosti i to pokazuje na dnevnom nivou i to želim da istaknem kao aktuelni upravnik Narodnog pozorišta Niš  i kao aktuelni predsednik  Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije koja broji 16 pozorišta.

Reditelj Stevan Bodroža najavljuje izvanredan komad, odlične likove, dbro ispletenu priču komada i niz poruka i tema koje komad otvara. „Radnja komada je smeštena u jednoj tranzicionoj zemlji koja jeste Srbija, ali bi mogla biti bilo koja zemlja u tranziciji. Komad se bavi vrlo dubokim egzistencijalnim pitanjima, zašto su ljudi usamljeni, zašto ne pronalaze ljubav za kojom čeznu, gde su se izgubile emocije, kako se živi autentični život i zašto većina živi lažni nametnut život u kom se ne osećaju dobro kao da su obukli  kaput koji im ne pripada. Tu je i jurnjava za novcem  zbog čega se ne ostavlja dovoljno prostora  za  stvari srca, za ono što je suština, fundament života” rekao je reditelj Stevan Bodroža.  On je objasnio značenje reči barbelo  kao žensku stranu Boga, odnosno emocije, bol i patnju koju ženska duša sveta nosi u sebi u svetu koji je okrutan, tvrd, muški odnosno svet u kom danas živimo“ – poručio je Reditelj Stevan Bodroža.

Kompletan ansambl pirotskog Narodnog pozorišta  učestvuje u predstavi, dva glumca su iz niškog pozorišta   kao i lektor, šminker, dizajner svetla i sve ono što nedostaje pirotskom pozorištu. Glumci su motivisani, spremni da rade,  igraju se i istražuju. Prema rečima reditelja reč je o predstavi koja je emotivna, tužna ali sa srećnim krajem.

Direktor Narodnog pozorišta iz Niša Spasoje Z. Milovanović se ostvrnuo na stanje pozorišta u Srbiji kao aktuelni predsednik  Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije rekavši da  situacija nije ni malo sjajna jer je zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru broj zaposlenih u pozprištima prepolovljen. Ansambl pirotskog Narodnog pozorišta broji svega 14 stalno zaposlenih  što je po oceni Milovanovića nedopustvo.  „Verujem da će Grad Pirot imati sluha da ovaj ansambl koji održava pozorišni plamen u gradu, ne ugasi u potpunosti“ – poručio je Milovanović.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker