Lokalna samouprava

Počela izgradnja druge ćelije Regionalne deponije – investicija za budućnost

Iako se prva ćelija Regionalne deponije Pirot još uvek eksploatiše, Gradska uprava i rukovodstvo Regionalne deponije počeli su sa radovima na izgradnji druge ćelije deponije čime će se stvoriti uslovi da se na tom prostoru od 2023. godine počne sa skladištenjem otpada. Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić danas je sa šefom kabineta Aleksandrom Ćirićem obišao radove na početku izgradnje druge ćelije deponije. 

-Mi ne želimo da nespremni dočekamo trenutak kada ćemo za nekoliko godina doći u situaciju da nemamo gde da odlažemo smeće. Zato već sada razmišljamo i počeli smo aktivnosti na formiranju nove ćelije Regionalne deponije. Konkretno, ovde se sada radi betonsko armirani kolektor koji ide po sred buduće deponije. Mi se nalazimo na dnu prostora koji će za nekih desetak godina na propisan način biti pokriven otpadom. Negde oko 140.000 metara kubnih zemlje će biti sklonjeno, negde oko 135 metara betonskih kolektora će biti ugrađeno i očekujemo da ovde bude sve spremno za početak deponovanja otpada za 2022. ili 2023. godine-kazao je gradonačelnik Vasić.

 

Gradiće se i linija za sekundarnu separaciju otpada, kompostana..

-Već su obavljeni neki razgovori sa Ministarstvo ekologije oko podrške za izgradnju tog postrojenja. Ono bi trebalo da smanji količinu deponovanog otpada za nekih 20 posto. Pored toga, postrojenje za sekundarnu separaciju otpada omogućiće i ostvarivanje dodatnog prihoda za samu deponiju. Nadam se da ćemo do tada realizovati i projekat izgradnje kompostane, da sav biljni i zeleni otpad koristimo za proizvodnju đubriva za bašte, zelenilo. To su planovi. Za sve ove projekte novac ćemo nastojati da obezbedimo iz sopstvenih prihoda deponije, nećemo dizati kredite, angažovati sredstva iz budžeta grada Pirota i drugih opština-kazao je Vasić.

Vasić je pohvalio i rad direktora Regionalne deponije Nebojše Ivanova koji je sa svojim timom uneo novu energiju pa su performanske celog ovog veoma važnog sistema za ceo okrug podignute na zavidan nivo.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker