Bela Palanka

Počela 13.manifestacija „Dani Banice“, i mališani spremali banicu

Tradicionalna 13. po redu manifestacija „Dani banice“ u Beloj Palanci počela je u petak 10.avgusta, kulturno-umetničkim programom u kome su nastupili folklorni ansambli, muzički talenti, pevačke i baletske grupe, a nastavljeni   takmičenjem „Najbolji medju najboljima“. Organizovana je i dečija Olimpijada, odnosno  takmičenje dece u pripemi banice i prezentacija inostranih kuhinja.


“Dana banice” pored brojnih gostiju posetio je i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Velimir Stanojević koji je zajedno sa predsednikom opštine Bela Palanka Goranom Miljković obišao štandove i “Vrtkin vrt” koji je prvi put ove godine našao svoje mesto na manifestaciji i to sa ciljem promocije paprika vrtke koja uspeva jedino u belopalančakom kraju.
Stanojević je rekao da je veoma dobro što je opština Bela Palanka prepoznala poljoprivredu i turizam kao dve grane koje mogu da podstaknu ekonomski razvoj opštine.
“Posebno je dobro što male opštine rade na brendiranju odredjenih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda. Mi nismo velika zemlja, ali se odlikujemo raznolikostima kada su prehrambeni proizvodi u pitanju. Ti brendirani proizvodi uglavnom potiču iz malih nerazvijenih opština sa istoka i juga naše zemlje. Opština Bela Palanka čini velike napore da brendira paprika vrtku i dobiće podršku”, izjavio je Stanojević.


On je rekao da će opština Bela Palanka dobiti podršku države kada je u pitanju brendiranje vrtke i podsetio da i država i opština izdvajaju značajna sredstva za podsticaj poljoprivredne proizvodnje.

Predsednik opštine Bela Palanka  Goran Miljković je podsetio da je manifestaciju “Dani banice” pokrenulo udruženje “Miris zavičaja”, a u uz maksimalnu podršku rukovodstva opštine, manifestacija je postala poznata ne samo u zemlji nego i u inostranstvu.


‘’Prepoznali smo turizam kao velikg pokretača ekonomskog razvoja i ulažemo u manifestacije koje na najbolji način promovišu turističku ponudu Bele Palanke. Očekujemo ove godine obaranje svih rekorda na manifestaciji ‘’Dani banice’’. Prošle godine smo imali 270  prijavljenih takmičara, ove godine već 310. Ono što je specifično za “Dane banice”  to je da u organizaciju manifestacije nije uključena samo Turistička organizacija opštine već sva javna preduzeća i ustanove i svi gradjani koji svojim idejama mogu da doprinesu da manifestacija bude iz godine u godinu sve bolja”, rekao je Miljković.
Koncertom Dragice Radosavljević Cakane i folklornih ansambala iz Srbije i Bugarske završen je prvi dan najpoznatije belopalanačke manifestacije.

fotografije dostavila Opština Bela Palanka/Turistička organizacija Bele Palanke

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker