Lokalna samouprava

Počast div junacima – Sećanje na saveznike iz Prvog svetskog rata

Danas je u skladu sa protokolom Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije na Grčkom vojničkom groblju u Pirotu i kod Spomenika stradalim Piroćancima u Prvom svetskom ratu održana srpsko – grčka komemorativna svečanost “Sećanje na saveznike iz Prvog svetskog rata”. Svečanost je počela pomenom koji je služio, vladika niški, Arsenije sa srpskim i grčkim sveštenicima. Cveće na spomen obeležja položili su, ambasador Grčke, Jorgos Dijakofotakis, ambasador Kipra, Dimitrios Teofilaktu, državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, Miodrag Kapor, predstavnici Ministarstva odbrane, Policijske uprave, Pirotskog okruga, gradova Niša i Pirota i udruženja građana.

 

Ambasador Grčke u Beogradu, Jorgos Dijakofotakis, zahvalio je svim učesnicima današnjeg komemorativnog skupa na prisustvu, a gradu Pirotu na gostoprimstvu i organizaciji .

“Za mene, kao ambasadora Grčke, je velika čast da se nalazim u Pirotu svake godine da odam počast srpskim i grčkim vojnicima koji su položili svoje živote kako bismo mi danas bili slobodni, boreći se za svoju zemlju i određene ideale kao što je sloboda. Zahvaljujemo se mnogo lokalnoj vlasti u Pirotu i Vladi Srbije što nam svake godine pomaže da organizujemo komemoraciju” -izjavio je, ambasador, Dijakofotakis.

Medijima se obratio i ambasador Kipra u Beogradu, koji je sa svojom delegacijom, takođe, položio cveča na spomen obeležja stradalim srpskim i grčkim vojnicima i oficirima.

“Posle jako lepih reči ambasadora Grčke izražavam i ja svoje veliko zadovoljstvo što se nalazim u Pirotu da odam čast onima koji su poginuli braneći ideje slobode, časti i dostojanstva za svoju nezavisnost. Želim da čestitam lokalnim vlastima i svim ostalim odgovornim institucijama koje se svake godine pobrinu da se što uspešnije obavi pomen za duše stradalih vojnika. To je najmanje što mi možemo da uradimo kako bismo se zahvalili ovim palim herojima”- rekao je ambasador Teofilaktu.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, kaže da je počastvovan i zadovoljstvo je da grad Pirot uz resorno ministarstvo i Grčku ambasadu bude suorganizator pomena.

“Mi imamo jedinstvenu privilegiju da budemo grad domaćin gde se obeleževaju ovakve manifestacije i gde postoji Grčko vojničko groblje. Malo je gradova u svetu koji imaju ovakva spomen obeležja gde jedno pored drugog stoje dva vojnička groblja, Srpsko i Grčko. Zadovoljstvo je da budemo domaćini ambasadama, vojnim delegacijama, ministarstvu i da pored tog glavnog događaja razgovaramo i o drugim stvarima. Tako da smo i ovom prilikom razgovarali o bratimljenju Pirota sa nekim grčkim gradovima, ili sa nekim od gradova na Kipru, i mislim da ćemo o tome još razgovarati”- rekao je Vasić

Srbije je u poslednjih nekoliko godina značajno promenila svoj odnos prema kulturi sećanja i negovanju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, rekao je pored ostalog, Miodrag kapor, državni sekreta u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja.

“Donet je program o negovanju tradicija, Zakon o memorijalima i Zakon o borcima. Nastojimo da ovoj oblasti damo mnogo veći značaj nego što je to bilo u poslednjih dvadesetak godina, onako kako to oni koji su dali svoje živote za našu slobodu zaslužuju i da na najboji način prenesemo našim potomcima šta se u Srbiji dešavalo i kako oni treba da nastave sa daljim životom. Ovo je jedinstven primer da sa svojim saveznicima ovako blizu imamo dva groblja i Grčko i Srpsko i time je ova ceremonija bolja i značajnija.

Foto: Aleksa Cakić

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker