BabušnicaReportaža

Pobegla iz civilizacije

Beograđanka Mirjana Lilić, kojoj su lekari još 1999. godine davali svega tri godine života zbog teške bolesti s kojom se borila vaskularnom leukopenijom, pobegla je u planinu, rodno selo njenih predaka Leskovicu, u babušničkoj opštini, gde već desetak godina čuva stoku, bavi se poljoprivredom i uživa u životu na selu.

 Lilićevoj nije smetalo što iz grada sa više od dva miliona stanovnika odlazi u selo sa svega sedam stanovnika.

-Uvek sam maštala o tome da živim u skladu sa prirodom i danas, mogu da kažem slobodno, živim svoj san. Ovde mi planinska klima savršeno odgovara. Mada moram da priznam, retko ko bi mogao ovde da živi jer su uslovi zaista surovi, nema prodavnice, ima jedino struje, ali i pored toga meni je ovde lepo jer živim u skladu sa prirodom. Zdravstvenih problema više nemam iako sam došla sa dijagnozom teške bolesti vaskularne leukopenije. Izgleda da mi je jednostavno organizam tražio ovakvu klimu. A inače sam još kao dete maštala da živim sa stokom, čuvam ovde, koze. Od kako sam došla ovde, od par ovaca i koza, danas imam stado od pedesetak ovaca, deset krava i pedesetak koza, tako da posla ima na pretek. Ponosna sam što sam za desetak godina uspela da stignem do, za ovdašnje prilike, velikog stada stoke-kaže Lilićeva za Pirotske vesti.mirjana lilić u selu leskovica_resize

Ona je u Beogradu živela veoma dobro, bavila se pevanjem i radila u Udruženju muzičara.

-Družila sam se sa poznatim umetnicima koji nešto znače u kulturi naše zemlje, sasvim lepo sam živela. Međutim, izgleda da mi je organizam alergičan na grad pa sam došla ovde i ponavljam, ovde živim svoj san-kaže Lilićeva.

Pored svega, Mirjana je i humana osoba pa namerava da uz pomoć humanitarne organizacije “Lužničke rukotvorine”, koja pomaže najsiromašnije u babušničkim selima, pomogne jednoj siromašnoj porodici i pokloni im pet ovaca i dve koze kako bi imali od čega da žive.

-U ovim selima se veoma teško živi. Ima puno starih, bolesnih i nemoćnih koji samuju, često i gladuju. Zbog toga sam se odlučila da mali deo svog stada poklonim onima kojima je najteže.

tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker