Gradska hronika

“Plavi jezik” ponovo aktuelan, poginuo radnik na gradilištu

Danas su na konferenciji za novinare u Pirotskom upravnom okrugu prezentovani rezultati rada republičkih inspekcija u proteklih mesec dana. Na konferenciji je rečeno da je nakon kraćeg zatišja ponovo došlo do pojave oboljevanja stoke od bolesti “plavog jezika”, ali i da je zabeležen i jedan smrtni slučaj na gradilištu Koridora 10 kod Dimitrovgrada.

ACA_5373_resize

Po rečima načelnika Pirotskog upravnog okruga Dimitrija Vidanovića, ovakve konferencije za novinare na kojima će šefovi republičkih inspekcija koje funkcionišu u okviru Pirotskog upravnog okruga prezentovati rezultate rada postaće redovne i održavaće se jednom mesečno, kako bi javnost bila upoznata sa radom brojnih inspekcija.

Šef Veterinarske inspekcije Snežana Stojanović kazala je da je posle kraćeg zatišja ponovo aktuelan pojava bolesti “plavog jezika” među stokom.

“Prvi slučajevi ove bolesti u našem kraju pojavili su se 11. septembra. Nažalost, pokazalo se da je bolest “plavog jezika” najviše pogodila upravo Pirotski okrug jer je do današnjeg dana bolest je dokazala u 193 domaćinstva. Prošle nedelje smo nažalost imali novih sedam dokazanih slučajeva oboljevanja i to u novim domaćinstvima u Beloj Palanci u selu Oreovac”, kazala je Stojanovićeva.

ACA_5379_resize

Šef Inspekcije rada Aleksandar Popović kazao je da su inspektori kontrolisali brojna gradilišta, ali i vršili kontrole iz oblasti radnih odnosa i bezbednosti na radu.

“Nažalost, imali smo i jedan smrtni slučaj na gradilištu na Koridoru 10 na zaobilaznici kod Dimitrovgrada. Reč je o povredi sa smrtnim ishodom, a radnik iz Vlasotinca je nažalost preminuo nakon povrede u pirotskoj bolnici. Radnik nije imao ugovor, praktično je radio na crno. Inspektori rada sa službenicima Policijske uprave Pirot su odmah izašli na mesto događaja, ali poslodavac nije preuzeo mere iz oblasti bezbednosti na radu, radnja kod koje je radnik radio je počela sa radom samo dva dana pre nesreće. Nakon izvršenog uviđaja podneli smo dve krivične i dve prekršajne prijave, ali je sama činjenica da je došlo do smrtnog slučaja poražavajuća. Sedam radnika smo prilikom kontrola otkrili koji nemaju ugovore o radu. Nakon kontrola, šest radnika je zasnovali radni odnos”, kazao je Popović.

Svoje aktivnosti prezentovale su i Tržišna inspekcija i druge inspekcije koje funkcionišu u okviru Pirotskog upravnog okruga.

tekst i foto A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker