Gradska hronika

Planinari “Vidliča” obeležavaju 4 decenije postojanja

Planinarsko društvo “Vidlič”, obeležava 4 decenije postojanja i uspešnog rada.

naslovna

Povodom značajnog jubileja, Robert Ilić, sekretar društva i licencirani vodić kaže da je klub prolazio kroz razne faze, ali da je polako napredovao i svrstao se među vodeće planinarske  klubove u Srbiji.

planinari

-Klub je  pre četiri decenije osnovala grupa zaljubljenika u planinarenje.  Zlatni period su osamdesete prošlog veka, a najteže vreme bilo je devedesetih, kada je klub ostao u životu zahvaljujući nekolicini entuzijasta. Sada imamo preko sto članova, uzrasta od 7 do 77 godina, među kojima su ljudi iz svih društvenih slojeva. Sarađujemo sa kolegama iz cele Srbije, ali i iz susedne Bugarske, tačnije iz Montane i Berkovice, sa kojima nas povezuje Stara planina-kaže Ilić.

planinari1

Prema njegovim rečima, tokom proteklih godina, pirotski planinari su  ispeli najznačajnije vrhove Evrope, ali i vrhove na drugim kontinentima. U klubu su aktivne speleološka i biciklistička sekcija kao i ekipa za kanjone. Ima i tridesetak visokogoraca, koji su psihički, tezhnički i fizički spremni da pen ju vrhove preko 2000 metara

planinari2

planinari3

Svake godine članovi “Vidliča” organizuju  između 60 i 70 akcija, susrete sa kolegama iz Bugarske na vrhovima Stare planine,  Tokom minulih meseci, pirotski planinari su osvojili i ćuverne Đeravicu,  Prokletije,Alpe, vrh Brajthorn koji se uzdiže na 4.164 metara iznad mora. Na Alpima je bilo 24 planinara, naših sugrađana.

planinari34

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker