Ostale vesti

Planina ne zna za granice

Više od 800 planinara iz Srbije i Bugarske učestvovalo je ovog vikenda u tradicionalnom petom po redu Međunarodnom usponu na vrh Ruj(1706mnv) na istoimenoj planini koja predstavlja prirodnu granicu Srbije i Bugarske, a kamen međaš se nalazi na samom vrhu.

Kako je Pirotskim vestima izjavio direktor Turističke organizacije Babušnica Milan Stamenković, učestvovalo je oko 650 planinara iz Srbije i više od 150 planinara iz Bugarske.

-Planinari su krenuli istovremeno sa jedne i druge strane planine, tačnije iz sela Rakita u podnožju Ruja sa srpske strane, i iz bugarskog grada Trn, koji se nalazi sa bugarske strane planine. Na samom vrhu su se družili i razmenjivali iskustva i simbolično dokazali da planina ne zna za granice i da je reč o narodu sa veoma sličnim jezikom, sličnom kulturom i tradicijom-kaže Stamenković.

Po njegovim rečima, naredne godine se očekuje da na usponu učestvuje više od 1.000 planinara.

IMG_3861_resize

-Očekujemo da nas bude više od 1.000, s obzirom da se iz godine u godinu povećava broj planinara, a pre pet godina na prvom usponu učestvovalo je svega sedamdesetak planinara-kaže Stamenković.

Organizator ove manifestacije je opština Babušnica i Turistička organizacija Babušnice uz pomoć Planinarskih klubova iz Babušnice i Niša.

A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker