Lokalna samouprava

PKS predlaže mere za unapređenje slobodnih zona

Grupacija slobodnih zona Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije (PKS) predložiće u 2015. institucijama i nadležnim ministarstvima niz novih mera za unapređenje poslovanja u slobodnim zonama, kako bi te lokacije bile još atraktivnije za ulaganja.

Industrijska zonaGrupacije za slobodne zone PKS predložiće podsticaje za unapređenje rada slobodnih zona Srbije, a koji se odnose na državne mere, kao što su predlozi za potpuno oslobađanje od plaćanja poreza na dobit preduzeća (porez na dobit preduzeća, 0 odsto).

Mere se odnose i na pojednostavljenje carinskog postupka u slobodnim zonama, finansiranje izgradnje objekata u državnom vlasništvu koji će služiti za inkubaciju proizvodnih “braunfild”investicija korisnika slobodnih zona, objavljeno je na sajtu PKS.

Među predlozima su i izrada Master plana i Strategije razvoja slobodnih zona, za period 2015-2026. godine, kao i produženje važenja svih mera, a posebno poreskih olakšica i po ulasku Srbije u EU (po ugledu na primer Poljske do 2026).

Značajnu ulogu u daljem razvoju slobodnih zona, takođe, imaju lokalne samouprave koje treba da definišu podsticaje – oslobođenja od plaćanja dela poreza na zarade za sva nova radna mesta, kao i od gradskih i opštinskih taksi i poreza za izgradnju i eksploataciju proizvodnih objekata namenjenih proizvodnim aktivnostima u slobodnim zonama, ističu u pomenutoj grupaciji.

U PKS podsećaju da su gotovo sve velike investicije u Srbiji locirane upravo u slobodnim zonama, a prema podacima Uprave za slobodne zone, ulaganja su od 2006. do 2013. dostigla bezmalo 1,5 milijardu evra.

Najviše investicija je u automobilsku industriju, ali ne zaostaju ni drugi sektori privrede.

U narednom periodu očekuje se rast ulaganja, kao i da Srbija do 2020. bude pokrivena mrežom slobodnih zona koje jednostavnim carinskim procedurama i poslovanjem bez plaćanja carina, privlače investitore iz celog sveta i predstavljaju industrijski „HUB“ u Jugoistočnoj Evropi.

Slobodne zone nude poslovanje pod posebnim pogodnostima, štite domaće tržište i koriste domaće resurse, a stimulišu izvozno orijentisanu proizvodnju.Slobodna-Zona-Pirot-480x417
U Srbiji je trenutno aktivno 12 slobodnih zona – Pirot, Zrenjanin, Subotica, Novi Sad, “FAS slobodna zona”-Kragujevac, Šabac, Užice, Smederevo, Kruševac, Svilajnac, Apatin i Vranje. U 2015. najavljeno je otvaranje Slobodne zone u Obrenovcu na lokaciji Prva iskra Barič, kao i u Pančevu i Rumi.

Slobodne zone “Pirot“ i „Zrenjanin“ na listi su 50 najuspešnijih zona u svetu. Prema podacima magazina Fajnenšel tajms (Finacial Times) Slobodna zona „Zrenjanin“ nagrađena je u kategoriji podsticaja koje nudi investitorima, a Slobodna zona „Pirot“ za stimulaciju za reinvestiranje.

U 12 slobodnih zona u Srbiji 2013. ostvaren je promet vredan oko pet milijardi evra, proizvodnja je dostigla 2,4 milijarde evra, a izvoz petinu ukupnog eksporta zemlje. U slobodnim zonama u 2013. radilo je 226 kompanija i uloženo je 200 miliona evra.

Značajan je i podatak da su u 2013. slobodne zone ostvarile rast obima proizvodnje za rekordnih 170,23 odsto u odnosu na 2012. godinu.

Podaci o poslovanju u Slobodnim zonama u 2014. biće dostupni krajem marta 2015.

Izvor: Tanjug

Foto: A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker