Gradska hronika

Pirotsko selo Temska raj za oči: Vrt od 1200 ruža krasi Veliku stranu

Zahvaljujući penzionerkama Zorici Jovanović i Ivanki Ristić, pirotsko selo Temska, tačnije Velika strana na desnoj obali Temštice, ovih dana je pravi raj za oči.  Ove vredne Temštanke, brinu o preko 1200 sadnica ruža koje su posadile uz zidove kuća,u svojim baštama i vrtovima, dvorištima, pa čak i ispod jednog oraha kraj puta, gde na drvenoj klupici  često odmaraju.

Na prizor  iz snova, niko ne može da ostane ravnodušan, a slučajni prolaznici ka Zaječaru ili ka Pirotu obavezno zastanu, naprave poneku sliku i svakako pohvale njihovu   ljubav prema  cveću .

Među onima koji nisu odoleli da zastanu bilo je mnogobrojnih turista, pa čak i onih iz daleke Kine, koji su bili oduševljeni bajkovitim prizorom u Temskoj.

-Počele smo da sadimo otprilike 2003. godine kada smo otišle u penziju. Od tada smo  zasadile preko 1200 pelcera “kraljice cveća”.Imamo preko 20 raznih vrsta o kojima  danonoćno brinemo i kada smo zasadile po dvorištima i vrtovima odlućile smo da ulepšamo i ulicu, tačnije put koji ide ka Mirkovcima i Kalni-kažu ove    vredne žene koje na najbolji način promovišu svoju Temsku i čija ljubav prema cveću i želji da ulepšaju selo zaslužuju širu pažnju.

Ono što je čuveno selo Ilpolist za Šabac i  Mačvu, to je Temska za Pirot. Zorica i Ivanka su i rođake. Mnogima će neverovatno zvučati, da  su ruže posadile u baštama i u okućnici, a papriku u plastičnim đžakovima. Čak su pomerile i jedan plastenik u kome je bilo povrće i na to mesto posadile ruže koje sada izgledaju besprekorno.  Kada su to učinile mnogi su ih gledali pomalo čudno.

Iako mnogi ovuda prolaze, niko nikada nije ukrao ni jedan cvet.

-Kada nam potraže dobiju, ali sami nikako ne diraju. U svom vrtu s jedne i druge strane ulice, oko zidova od kuća i pomoćnih objekata ponekad su od 6 ujutro do kasno uveče jer sveće zahteva puno rada i pre svega pažnje, koja mu od bivših radnica HE Pirot i “Prvog maja” sasvim sigurno ne manjka.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker