Reportaža

Pirotski proizvod u vrhu tehnoloških inovacija u Srbiji

Proizvod pirotske kompanije “Pirsteel”-preparat za zaštitu biljaka i oplemenjivanje biljaka “Protect forte” našao se u najužoj konkurenciji na izboru za najbolju tehnološku inovaciju Srbije, izjavio je Pirotskim vestima Milan Petrović, vlasnik ove firme. Manifestacija se priređuje pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i Ministarstva nauke. Reč je po Petrovićevim rečima, o jedinstvenom proizvodu u svetu. Ove godine je u konkurenciji 180 tehnoloških inovacija, a finale izbora moći će da se prati na RTS-u večeras od 20 sati.zeolit

Po Petrovićevim rečima, “Protect forte” je jedinstveni preparat koji sadrži zeolit, koji je upravo karakterističan za naše podneblje i služi kao prirodna zaštita biljaka.

-Ovaj preparat povećava prinose za 30 do 60 procenata, a s obzirom na sadržaj na bazi zeolita, predstavlja 100 posto prirodni proizvod pa samim tim nema škodljiv uticaj na zemljište i okolinu, kao ni na ljudsko zdravlje, što je zaista velika novina na ovom polju. Preparat se proizvodi u Pirotu, a tim koji je napravio proizvod koji se u ogromnoj konkurenciji našao u šest najboljih inovacija u Srbiji za 2014. godinu čine osim moje malenkosti i naši naučnici, uglavnom poreklom iz Pirota, prof. Vladan Pešić, prof. Predrag Janković, Nenad Petrović, ekonomista i Gorjan Mitrović IT inženjer. Zadnjih mesec dana imali smo mnogo delegacija iz Rusije, Turske, Rumunije, Albanije i mnogih drugih zemalja tako da očekujemo da ovaj proizvod doživi pravi bum naredne godine-kaže Petrović.

A.Ć.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button