Gradska hronika

Pirotski Prekršajni sud:zaplenili 1,25 miliona evra

Sudeći prema izveštaju o radu za prošlu godinu, pirotski Prekršajni sud , imao je više nego berićetnu  sezonu, tačnije postigao je svojevrsni rekord. Šestoro sudija, zaplenilo je 1,25 miliona evra, od krijumčara koji su ove devize prenosili preko Gradine.

Uz ovakvu količniu deviza koja se slila u budžet države, sudije su radile i druge uobičajene postove i završili čak 72 odsto svih predmeta, po čemu su u samom vrhu među prekršajnim sudovima u Srbiji-napominje predsednik Suda i sudija Milivoje Minić.

 –  Sud je na ime kazni  i taksi naplatio 67,5 miliona dinara što je za 23 više nego 2015. godine. U 132 slučaja izrečene su zatvorske kazne , dok je 542 Piroćanaca opomenuto , ukor” je izrečen u 112 “predmeta” , a kaznene poene za saobraćajne prekršaje dobilo je 1047 građana-vozača. Bez vozačke dozvole ostalo je njih 847 dok je  iz Srbije proterano  osmoro stranaca sa zabranom povratka u periodu od jedne godine-kaže predsednik Milivoje Minić,  u izjavi za PV.

 Broj prekršaja koje su počinili punoletni građani manji je za 26 odsto, ali je znatno veći broj prekršaja  u kojima su vinovnici maloletnici-čak za 71 odsto! Najveći deo ovih prekršaja odnosi se na  maloletnike migrante, koji samim činom ilegalnog prelaska državne granice prave prekršaj.

Iako veoma efikasan Prekršajni sud u Pirotu radi i veoma teškim uslovima i bez ijednog automobila. Zaposleni rade  vikendom, posle podne, bez sekretara i stručnjaka za elektroniku i računarstvo, ne plaća im se produženi rad, a plate su im najniže u pravosudnom sistemu, pa nije ni čudo što su nedavno  organizovali štrajk upozorenja.  Po sistematizaciji je predviđeno da u Pirotu i okolnim “jedinicama” radi ukupno  28 , a odobreno je svega 13 radnih mesta, odnosno zaposlenih-saznajemo u ovoj pravosudnoj instituciji.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker