Korona virus

Pirotski okrug – vanredna epidemiološka situacija

Veliki broj obolelih je hospitalizovan, svakodnevno se registruju umrli

Na današnji dan registrovana su ukupno 33 POZITIVNA novoobolela laboratorijski potvrđena lica sa područja okruga (Pirot 19, Dimitrovgrad 4, Bela Palanka 7 i Babušnica 3), dok su preminula četri lica u Opštoj bolnici Pirot. Danas su poslata 23 uzorka brisa na PCR testiranje u laboratoriju „Vatreno oko” u Nišu.


Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od POČETKA EPIDEMIJE na PCR i antigenskim testovima do danas laboratorijski je potvrđeno 2826 osoba: u Pirotu 1.754, Babušnici 315 , Beloj Palanci 462, Dimitrovgradu 295. Od početka epidemije do danas registrovano je 108 umrlih lica sa područja okruga. Od 28.11.2020. do 30.12.2020. preminulo je 79 lica u Opštoj bolnici Pirot.
PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH SEDAM DO DESET PUTA VEĆI OD BROJA LABORATORIJSKI POTVRĐENIH. Zaražene su čitave porodice, radno aktivno stanovništvo, zdravstveni radnici, deca i stari. Svakog dana povećava se broj zaraženih zapošljenih u zdravstvu.

Sva lica potvrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. Danas je naložena mera kućne izolacije za 40 lica a ukinuta za 95 (potvrđeni i kontakti).
Juče u Covid ambulanti Doma zdravlja Pirot obavljeno je ukupno 368 pregleda od kojih su 53 prvi i 315 kontrolnih. (14% prvih pregleda u odnosu na ukupan broj pregleda). I dalje je veliki broj hospitalizovanih bolesnika i smrtnih ishoda. U Opštoj bolnici Pirot leči se 71 bolesnik (45 iz Pirota, 12 iz Dimitrovgrada, 6 iz Babušnice, 7 iz Bele Palanke i 1 iz Beograda).
Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu je vanredna ali stabilna, u Beloj Palanci, Pirotu i Babušnici procenjuje se kao VANREDNA sa tendencom stabilizacije.
INTENZITET PRENOŠENJA VIRUSA U POPULACIJI JE JOŠ UVEK VISOK!!! POSTEPENO SE SMANJUJE BROJ OBOLELIH
SAMO ODGOVORNIM POŠTOVANJEM SVIH MERA MOŽEMO EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU DRŽATI POD KONTROLOM!!!
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
Zavod za javno zdravlje Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker