Obrazovanje

PIROTSKI GIMNAZIJALCI U RITMU USPEHA NA REPUBLIČKIM TAKMIČENJIMA

Učenici pirotske Gimnazije nastavljaju sa izuzetnim uspesima na brojnim poljima, proteklog vikenda blistali su na državnim takmičenjima iz geografije, fizike…

Uspeh na Državnom takmičenju iz geografije

Na republičkom nivou takmičenja Nacionalna geografska olimpijada, učenik Gimnazije Pirot, Nemanja Krstić osvojio je bronzanu medalju (3. mesto) u konkurenciji od 50 škola u Srbiji, od prvobitno prijavljenih 1056 takmičara za školski nivo i stekao mogućnost plasmana za Evropsku olimpijadu sledeće godine. Završni nivo takmičenja održan je u nastavno-naučnoj bazi Geografskog fakulteta na Kopaoniku i okolnim lokacijama od 13. do 15. maja. Pisani, terenski i multimedijalni test objedinjuju primenjenu geografiju i simbioza su i aktuelnih geografskim problema. Pisani deo je zahtevao poznavanje svih disciplina geografije, kao i aktuelnih geoekonomskih, geopolitičkih i ekoloških problema i pretnji. Terenski deo, koji je trajao 5 sati, zahtevao je sposobnost orijentacije, prostornog planiranja, kontrolisanja opasnosti, ali i poznavanje petrologije, biologije, ornitologije, meteorologije i termodinamike. Obilazak terena uz studente i asistente je bio od suštinske važnosti za rešavanje pisanog dela terenskog rada. Pisani deo terenskog rada se sastojao iz izrade prostornog plana, SWOT analize, rešavanja problemskih zadataka objektivnog tipa iz kartografije gore navedenog terena, geodinamičkih proračuna, budući da se radi o trusnom području, kao i termodinamičkih proračuna za analizu stepena rizika i indeksa nastanka geodinamike fizičkih procesa, pre svega u piroklastičnim i kvarclatitnim stenama. Poslednji deo, multimedijalni test, koga čine 40 pitanja sa 4 ponuđena odgovora, pokriva sve oblasti geografije, kao i aktuelne probleme celokupnog društva. Mentor našeg učenika je Bratislav Krstić, profesor geografije.

Uspeh na Državnom takmičenju iz fizike

Na Državnom takmičenju iz fizike 14. i 15. maja, održanom u Beogradu, učenik drugog razreda Gimnazije Pirot Janko Stefanović, u velikoj i kvalitetnoj konkurenciji, osvojio je drugu nagradu, a učenik četvrtog razreda Gligorije Petronijević dobio je pohvalu. Zapaženo učešće na takmičenju imali su i Aleksa Vasić (drugi razred) i Petar Popović (treći razred). Njihovi mentori su Nina Jovanović i Mirjana Elenkov, profesorke fizike.
Uspeh na Državnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture
Na Državnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture 15. maja, održanom u Tršiću, učenica drugog razreda Gimnazije Pirot Marija Manić osvojila je treće mesto. Njen mentor je Jasmina Manić, profesorka srpskog jezika i književnosti. Minja Penčić (prvi razred – mentor: Biserka Kostić) i Kristina Stanković (treći razred – mentor: dr Suzana Jovanović) takođe su bile učesnice na republičkom takmičenju u izuzetno jakoj i kvalitetnoj konkurenciji svih srednjoškolaca.

Uspeh na konkursu „Krv život znači“

Na konkursu “Krv život znači”, u organizaciji Crvenog krsta, učenik drugog razreda Gimnazije Pirot Janko Stefanović osvojio je I republičku nagradu za kratak film koji je snimio na ovu temu. Kao nagradu, Janko je dobio desetodnevno letovanje u Baošićima u Crnoj Gori.
Uspeh na književnom konkursu Vukove zadužbine u Nišu
Povodom konkursa Vukove zadužbine 13. maja, u zgradi Banovine u Nišu je upriličena svečanost na kojoj su nagrađeni naši učenici trećeg razreda: Konstantin Jovičić, Kristina Stanković i Nemanja Krstić, njihova profesorka dr Suzana Jovanović i naša Gimnazija.
Rad Konstantina Jovičića biće štampan u časopisu „Mlada Danica“.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker