Lokalna samouprava

Pirotski ćilim važan deo svetske kulturne baštine

Ambasadorka Australije u Srbiji Julija Fini posetila je danas opštinu Pirot gde je nakon prijema kod predsednika opštine Vladana Vasića izjavila da je pirotski ćilim važan deo ne samo srpske, već i svetske kulturne baštine i da će australijska ambasada nastojati da pomogne očuvanje tog tradicionalnog zanata.

ACA_5015_resize

-Želim pre svega da vam se zahvalim na doprinosu koji dajete proizvodnjom fantastičnih ćilimova, koji su prepoznatljiv simbol Srbije i važan deo svetske kulturne baštine. Ova poseta je deo kontinuirane saradnje sa NALED-om čije napore da se sačuvaju tradicionalne veštine poput pirotskog ćilima podržavamo. Takođe, Australija pruža jaku podršku rodnoj ravnopravnosti i verujemo da međunarodnom promocijom ravnopravnog učešća žena u sferama politie, ekonomije i socijalnih pitanja pomažemo globalni napredak. Mi takođe podržavamo i saradnju između opština u Srbiji pa se tako nadamo da će svoja iskustva u borbi za očuvanje tradicionalnog zanata proizvodnje pirotskog ćilima Pirot preneti Somboru, koji takođe ima sličan proizvod-kazala je ambasadorka Fini.

Predsednik Vasić kazao je da je ideja opštine Pirot da svaka ambasada Srbije u svetu ima pirotski ćilim.

-Mi godinama pokušavamo da preko Ministarstva spoljnih  poslova izdejstvujemo da pirotski ćilim postane zvanični poklon svim diplomatama koji posećuju Srbiju, da postane deo protokola, a planiramo i da uspostavimo saradnju sa Somborom koji ima tradiciju proizvodnje stoparskog ćilima. Mislm da bi to bio zamajac i odličan podsticaj povećanju proizvodnje pirotskih ćilimova i nadamo se da će Ministarstvo spoljnih poslova shvatiti značaj tog našeg zahteva-kazao je Vasić i dodao da je sa ambasadorkom razgovarao i o povratnicima iz Australije koji invetiraju u Pirot.

ACA_5065_resize

-Najbolji primeri su novi vlasnik hotela Pirot, koji je povratnik iz Australije Stiv Lazarević, a tu je i Bane Lilić, koji takođe investira u svoj rodni grad, a radni vek je proveo u Australiji-kazao je Vasić.

Ambasadorka Fini je osim opštine Pirot posetila i Slobodnu zonu Pirot, Muzej Ponišavlja kao i Ćilimarsku radionicu “Damsko srce” a razgovarala je i sa predstavnicama Udruženja građana “Žene Juga” koje sarađuju sa australijom ambasadom na polju rodne ravnopravnosti.

A.Ć.

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker