Kultura

Pirotski Arhiv- Priređena izložba fotografija čuvenog Božidara Manića Žolija

Danas je u dvorištu Istorijskog arhiva u Pirotu postavljena izložba fotografija, poznatog fotoreportera i novinara iz Pirota, Božidara Manića Žolija povodom 15 godina od njegove smrti. Izložbu fotografija, koje svedoče o nekim od najzanimljivijih događaja u Pirotu i okolini, priredile su arhivske pomoćnice Milena Milenković i Tijana Pantić. Postavka fotografija se nalazi na samom ulazu u Istorijski arhiv i može se pogledati svakog dana u narednih nekoliko nedelja.

Milena Milenković kaže da je Božidar Manić Žoli svojim fotografijama ovekovečio jedan dug period o događajima u Pirotu. U Istorijslom arhvu u Pirotu nalazi se 28 kutija fotografija i dve kutije negativa, popularnog Žolija. Zbirku fotografija, ukupno oko 12.000, Arhivu je predala njegova supruga, Nadežda Manić, 2011. godine.

Izloženo je četrdesetak veoma zanimljivih fotografija koje svedoče o prošlosti grada, izgledu pojedinih ulica kojih više nema, tu je fotografija Dragana Džajića sa utakmice Radničkog i Crvene zvezde u Pirotu 1968. godine, dolazak druga Tita u Pirot, fotografije sa Stare planine, potapanje sela Zavoj i slično.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker