Reportaža

Pirotske šare na modnoj pisti u Londonu

Dizajner iz Srbije Džordž Stajler drugi put prikazao samostalnu reviju na popularnoj nedelji mode u glavnom gradu Velike Britanije.

pirot-cilimi-tkanje-1365427073-293441

Nekoliko sati posle revije na aktuelnoj Londonskoj nedelji mode fotografije kolekcije „Etno pop” našeg dizajnera Đorđa Tamburića, poznatijeg kao Džordž Stajler, objavljene su na sajtovima britanskog „Voga”, „Njujork tajmsa”, pretraživača „Jahu”… Drugo samostalno pojavljivanje našeg dizajnera u glavnom gradu Velike Britanije, autora prepoznatljivog po autentičnom pristupu trikotaži i etno-motivima, bilo je protkano šarama sa pirotskih ćilima.

Kako kaže u razgovoru za naš list, prikazao je 20 kreacija od kojih je čak 80 izrađeno ručno.

– Kolekcija je za proleće–leto 2015. Sarađivao sam sa firmom „Sirogojno stajl” i Udruženjem žena „Aurora” sa Sokoca iz Republike Srpske. Dominiraju pink, ljubičasta, zelena i bebi plava boja i floralni motivi. Koristio sam one iz Pirota, pokušavajući da magiju ćilima prenesem na kreacije – istakao je dizajner koji je posle završetka dizajnerskog obrazovanja karijeru počeo u domaćoj kompaniji „Todor”. Kao samostalni dizajner počeo je 2012. godine revijom u Holandiji, a vrata za ulazak na Nedelju mode u Londonu otvorena su mu prošle godine zajedničkim nastupom sa još dvoje dizajnera iz naše zemlje: Anom Ljubinković i Ivanom Piljom, u okviru internacionalnog programa.

Zahvaljujući smelim modelima koji koketiraju sa pankom i etnografijom, ne samo Srbije već šireg regiona, u februaru ove godine sa još troje mladih dizajnera iz celog sveta prikazao je takođe u gradu na Temzi kolekciju za aktuelnu jesen i zimu nakon koje je izabran za pobednika programa „Ones To Watch”.

– Ova revija je značajna jer uspevam da održim kontinuitet, što je neophodno ako želite da napravite karijeru. Svet mode je surov. Ako vas nema jedne sezone, zaborave vas – objašnjava Đorđe i dodaje da je inspiraciju našao u prirodnim bogatstvima i simbolima koji donose sreću poput slonova, bubamara, bele mačke, cveća…

Uz dobre kritike, Đorđu je tokom boravka u Londonu stigao poziv da bude deo projekta „Champagne For Wool (Wool Week)” koji se održava pod patronatom princa Čarlsa.

U oktobru pred beogradskom publikom

Već ovog vikenda kreator i njegova nova kolekcija biće u Vankuveru, u Kanadi, na tamošnjoj nedelji mode, kao specijalni gost. Beogradska publika imaće priliku da vidi dopunjenu kolekciju već krajem narednog meseca na „Klikovom” fešn-viku.

 Izvor: Dnevni list Politika
autor A. Cvetićanin
fotografija – ilustracija Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker