Gradska hronika

Pirotska hidroelektrana narednih godina investiraće 10 do 20 miliona evra

Hiroelektrana “Pirot” snage 80 megavata, narednih godina investiraće 10 do 20 miliona evra u osavremenjavanje postrojenja, ali i u prevođenje viškova Toplodolske reke u akumulaciju Zavoj, kao i u izgradnju mini hidrocentrale na temeljnom ispustu postojeće akumulacije, udaljene dvadesetak kilometara od Pirota. Vrednost pomenute mini centrale je oko milion evra, a kroz turbinu ovog objekta svake sekunde će izlaziti 600 do 900 litara vode, što će u mnogome poboljšati biološki minimum koji se ispušta u korito Visočice.

hidrocentrala pirot
U pomenutoj centrali, prema rečima direktora Ljubomira Stojanovića, ove godine biće urađen nešto obimniji remont koji će početi 1. septembra, a završiće se 14. novembra.
Ugovor o remontu smo potpisali sa Institutom “Mihajlo Pupin” i on podrazumeva investiciju u Centralne komande od oko 700.000 evra. Sa ostalim radovima na tunelu,remont zatvarača i opreme za ukupno će biti potrošeno oko 1,5 miliona evra-kaže Stojanović i dodaje da će posle remnota značajno biti povećana ekfikasnost i pouzdanost svih sistema.
U saradnji sa lokalnom vlašću u Pirotu, ove godine je na vreme otvorena i letnja sezona na gradskom kupalištu koje se vodom snabdeva iz pomenute centrale. Za sledeću sezonu, najavljeni su i neki noviteti koji će povećati bezbednost kupača u reci Nišavi u koju se izliva voda sa pomenutog gradskog kupališta.
Sa sportskim centrom “Pirot” i gradskom Direkcijom smo se dogovorili da na svim mostovima nizvodno od kompenazionog bazena ugradimo svetlosnu i zvučnu signalizaciju, kako bi kupači na vreme bili obavešteni i povećanju nivoa reke-objašnjava direktor Stojanović.

A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker