Gradska hronika

Pirotska filijala NSZ:Blagi porast nezaposlenosti

Dragan Jenaćković, direktor pirotske Filijale NSZ, izjavio je danas da je od okrtobra prošle godine na području ove filijale primetan blagi porast nezaposlenosti.

Trenutno je na ovom području nezaposleno oko 10.000 osoba što je za oko 400 više nego pre oktobra. Razlozi porasta su uglavnom otkazi privremenih ugovora o radu i otkazi ugovora o privremenim i povremenim poslovima-precizirao je direktor Jenačković, dodajući da  je cilj Filijale da se nezaposlenost smanji ispod 10 odsto.

Kada je reč o kvalif8ikacionoj strukturi nezaposlenih oko 35 odsto je bez kvalifikacija ili je polukvalifikovano, polovina je sa trećim i četvrtim srtepenom stručne spreme oko 1,700 sa višom i isto toliko sa visokom spremom.

Nezaposlenima je na raspolaganju 12 raznih programa medju kojima su osnovne obuke, pekvalifikacije i dokvalifikacije, medjutim najveći problem je motivisati ljude na ove programe, nakon čijeg završetka se lakše mogu zaposliti-tvrdi direktor Jenačkković.

Suzana Đorđević, načečnik Odeljenja  za posredopvanje u zapošljavanju je na današnjoj konferenciji za  medije, najavila Sajam zapošljavanja koji će se održati 5. aprila u 11 satiu  sali “Gazela”.

Sudeći po broju od 40 poslodavaca koji su najavili učešće i  potražuju preko 300 radnika, ovo će biti jedan od najvećih i najinteresantnijih sajmova. Osim posodavaca iz okruga tu su i poslodavci iz Beograda i Novog Sada, a medju kompanijama  su i, na primer,  lanac marketa “DIS”koji uskoro otvara novi objekat u našem gradu i “Nišeekspres”, koji traži vozače autobusa. Pomenuti lanac traži trgovce, magacionere i slično osoblje. Poslodavci su najveće interesovanje iskazali sa tekstilne radnike, mašinske inženjere, vozače viljuškara, “CNC” operatere, alim i za radnike u gumarskoj industriji, trgovce, ugostitelje…, kazakla je pored osrtalog Suzana Djordjević.

Medju nezaposlenima je 5.900 iz Pirota, po 1.200 u Beloj Paklanci i9 Babušnuici i oko 1.300 sa područja Dimitrovgrada.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker