Korona virus

Pirotska Bolnica i dalje u covid režimu, ali se postepeno vraća “redovnom” načinu rada

Od 1. decembra prošle godine Opšta bolnica u Pirotu je u covid sistemu zdravstva Srbije. U najkraćem mogućem roku sve pripremne radnje za rad u covid režimu su preduzete. Bilo je poteškoća kaže direktor, Goran Petrović, jer je Bolnica poslednja ušla u covid sistem. U tom trenutku neophodne medicinske opreme nije bilo dovoljno, ni kod dobavljača niti na tržištu. Zahvaljujući poslovnim partnerima i ugledu koji pirotska Bolnica uživa u Srbiji problemi su vrlo brzo prevaziđeni. Obezbeđeno je, pored ostalog, 35 insuflatora, kiseonička stanice je renovirana i povećan funkcionalni kapacitet za 100 posto. Direkcija republičkog fonda je obezbedila određena medicinska sredstva i opremu i za kratko vreme se Bolnica prestrojila za funkcionisanje u covid režimu. Ovih dana broj pacijenata u crvenoj zoni je znatno smanjen, trenutno 19, i u planu je da se veća pažnja posveti ostalim, necovid pacijentima, kaže Petrović.

Prošle nedelje je održan sastanak direktora covid bolnica u Ministarstvu zdravlja. Poznato je da je Banjica izašla iz covid sistema kao i Institut za reumatologiju Beograd, sve banje takođe, i priprema se izlazak Klinike za pulmologiju i Klinike za grudnu hirurgiju u Kliničkom centru. Posle toga su na redu okružne bolnice, a među tim bolnicama je i Opšta bolnica Pirot” – kaže dr Petrović.

“Od šest covid jedinica četiri su zatvorene u pirotskoj Bolnici jer trenutno ima 19 bolesnika. Oni su u dve covid jedinice na četvrtom spratu sa tendencijom da početkom iduće nedelje bude samo jedna jedinica da bi se omogućio veći prostor i vraćanje Bolnice u “normalnije” funkcionisanje. Želimo da akcenat polako vraćamo na necovid pacijente. Najpre smo vratili psihijatriju i neurologiju da bismo iz Internističkog sektora proširili Službu interne medicine, razdvojili smo iz Hiruškog sektora Ortopediju i Hirurgiju, od ponedeljka rade Grudno, Pedijatrija i Urologija i ako uspemo u toku sledeće nedelje da vratimo Interno na svoje mesto Bolnica će početi da funkcioniše normalno. Sada nismo u obavezi da imamo 200 kreveta u covid zoni nego se prilagođavamo situaciji. Imamo dnevno manje od 50 pregleda u Prijemno trijažnoj jedinici, pri čemu su više od dve trećine kontrolni pregledi. U narednim danima imaćemo komisiju za intrarhospitalne infekcije  koja će doneti odluku kako ćemo funkcionisati sa covid prijemno – trijažnom jedinicim i kako će funkcionisati covid jedinica na četvrtom spratu u prostoru Službe interne medicine”.

 

Petrović je još rekao da je u poslednja dva meseca 99 saposlenih bilo na bolovanju. Trenutno je 17 zaposlenih na bolovanju , od toga 4 lekara, 9 medicinskih sestara i 4 nemedicinska radnika. Niko nije na bolovanju po osnovu izolacije, sem dvoje radnika koji su u fazi pozitivnosti, odnosno u toku su prve dve nedelje od dokazivanja PCR testom, to jest brzim antigenim testom.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker