Gradska hronika

Pirot od turske kasabe do modernog grada

Gradska uprava i Društvo istoričara Pirota, organizuju niz predavanja, povodom 140 godina prisajedinjenja ovog kraja Kneževini Srbiji i povodom 100 gdina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

Ovo su danas najavili predsednik Organizacionog odbora Vladan Vasić i istoričari Davor Lazarević i Vladica Tošić.

U narednom peridu biće organizovan niz predavanja pod naslovom “Pirot od turske kasabe do modernog grada”, a prvo je već sutra, kada će se govoriti o Berlinskom kongresu i njegovim odlukama. Najveći broj predavanja biće tokom septembra i oktobra, kada otpočne školska godina, a cilj je da se mališani upoznaju sa istorijom svog kraja. Veliki naučni skup će biti 12. i 13. oktobra, na stogodišnjicu oslobođenja Pirota u Prvom svetskom ratu-kaže predsednik Organizacionog odbora i gradonačelnik Vladan Vasić.

Davor Lazarević, predsednik Društva istoričara, konstatuje da su sva predavanja organizovana u  saradnji sa najvišim naučnim insitucijama države Srbije koje se bave istorijom, a cilj je da se kod mladih produbi svest o nacionalnom  i kulturnom identitetu i da se upoznaju sa događajima i odlukama velikih sila i odnosu prema ovom kraju, odnosno Srbiji.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker