Gradska hronika

Pirot narednih dana centar diplomatskih aktivnosti

Ministar zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović, vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Oskar Benedikt i sedamnaest zamenika ambasadora evropskih država, koji su u dvodnevnoj poseti jugoistočnoj Srbiji, prisustvovaće otvaranju Sajma EU projekata. Sajam EU projekata „EU i Srbija na delu“ na kom će biti predstavljen deo dosadašnje podrške Evropske unije jugoistočnoj Srbiji biće otvoren u četvrtak, 15. juna, u sportskoj hali Kej.

Svečano otvaranje je zakazano za 14h a Sajam će otvoriti Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota; Jadranka Joksimović, ministar zadužen za evropske integracije; Oskar Benedikt, vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji i Nj. E. Radko Vlajkov, ambasador Bugarske u Srbiji.

Sajam će posetiti i 17 zamenika i zamenica ambasadora država Evropske unije koji su u dvodnevnoj poseti jugoistočnoj Srbiji.

Pre početka Sajma EU projekata, delegacija zamenika i zamenica ambasadora, zajedno sa Oskarom Benediktom, vršiocem dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji, obićiće srednjevekovnu tvrđavu Kale u Pirotu(11.30h) za čiju rekonstrukciju je EU, kroz Interreg-IPA program prekogranične saradnje, obezbedila 500.000 evra.

Na Sajmu će biti predstavljeni projekti prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, po kojima je ovaj kraj prepoznat ali i uspešni primeri podrške malim i srednjim preduzećima, proizvođačima hrane i tekstila iz istočne i jugoistočne Srbije, koji su podržani kroz program Evropski progres.

U okviru Sajma biće organizovane tri tematske tribine na kojima će građani Pirota moći da dobiju informacije iz prve ruke o različitim programima EU podrške. Tribine su posvećene Erasmus + programu kroz koji je studentima iz Srbije omogućeno da idu na studije na univerzitete u zemljama EU, novom programu podrške za konkurentnost i lokalni razvoj (EU PRO) čija primena počinje naredne godine i podršci EU kulturno-istorijskoj baštini Srbije na primerima Momčilovog grada u Pirotu.

Sajam EU projekata „EU i Srbija na delu“ organizuju zajedno Delegacija EU u Srbiji, Kancelarija za evropske integracije u Vladi RS i Grad Pirot.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker