Veliki petak – najtužniji dan u hrišćanstvu

Podelite

Veliki petak, dan kada je na Golgoti raspet i umro Isus Hristos, za vernike je dan strogog posta, obustave poslova u kući i u polju i dan kad se farbaju jaja.

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva. Na taj dan se ne služi liturgija, osim ako su Blagovesti.

Bogosluženje u obe gradske crkve u Pirotu počinje u 15 sati, pa će već od 16 sati početi tradicionalno “proviranje” na Veliki petak.

raspeće hristovo1Veliki petak, dan kada je, po verovanju, Isus Hristos odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata koji ga je osudio da bude raspet na krstu. Toga dana Isus je i osudjen i razapet na Golgoti, gde je umro. Gledajući šta narod i vojnici rade s njim, rekao je: “Oče, oprosti im jer ne znaju šta rade”.

Na Veliki petak se posti, jede se samo suvi hleb i pije voda. Na Veliki petak se ne peva, ne veseli se, a od velikog četvrtka do Uskrsa, nedelje kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Tradicija nalaže da budu crvena, naročito prvo koje ostaje kao čuvakruća. Praksa međutim pokazuje da se uskršnje farbanje jaja za mnoge pretvorilo u veliki trud ili umetnički rad, a za neke prilika za razvoj mini industrije.

Podelite

1 Komentar

  1. syn

    10.04.2015. at 23:02

    Jel moze neko da mi objasni znacaj one piramide i sveviduceg oka na ikoni u tijabarskoj crkvi.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1