Sutra je Lazareva subota – praznik dečje radosti

Podelite

Srpska pravoslavna crkva sutra proslavlja Lazarevu subotu, praznik koji je u narodu poznat kao Vrbica. Ovaj praznik je posvećen Lazaru koga je Isus vaskrsao 4 dana posle smrti, ali je i praznik dečje radosti. 

Ovo je praznik koji odiše srećom i dobrim raspoloženjem, a posvećen je, pre svega, deci. Na ovaj dan majke svečano oblače svoju decu odvodeći ih u crkvu ne bi li deca dobila zvončiće i venčiće od vrbove grane.

Vrbova grana je simbol palmine grane kojom su vernici pozdravljali Isusa na ulasku u Jerusalim. Otuda i naziv ovog praznika Vrbica. Zvončići, vezani na trobojku, simbolišu pobedu života nad smrću. Deca zvončiće nose oko vrata, trče po porti  crkve i zato je, pored Uskrsa, ovo najradosniji hrišćanski praznik.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1