Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sabor Svetog arhangela Mihaila – Aranđelovdan

Podelite

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog arhangela Mihaila, u narodu poznatog kao Aranđelovdan.

Vrhovni vođa anđelske vojske, arhangel Mihailo u Pravoslavnoj crkvi poštovan je kao ratnički junak koji je prvi stupio u borbu sa zlim silama.

sv-arhandjel-mihailo_2-208x300

Prema narodnom verovanju, arhangel Mihailo prihvata duše umrlih i mereći dobra i zla dela upućuje ih prema zasluzi u raj ili pakao, zbog čega se i naziva Dušovadnik.

Sveti arhangel Mihailo je na ikonama predstavljen sa isukanim mačem u desnoj ruci.

 

Kod mnogih hrišćana postoji verovanje da je Sveti Mihailo živi svetac pa se zbog toga na slavskim trpezama ne iznosi žito. Crkva navodi da je takvo verovanje pogrešno jer se žito ne prinosi svetitelju već svim upokojenim precima koji su se zavetovali Svetom arhangelu Mihailu.

Takođe se veruje da kakvo je vreme na Aranđelovdan da će takvo biti tokom zime i proleća.

Crkva procenjuje da je Aranđelovdan kao slava po broju vernika na drugom mestu, posle Svetog Nikole.

Srćna slava svima koji slave!

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1