Danas pravoslavni vernici slave jesenjeg Jovana Krstitelja, na ovaj dan rođen je i patrijarh Pavle

Podelite

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave veliki pravoslavni praznik – Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja. Ovaj svetac se praznuje više puta godišnje pa se tako 7. jula obeležava rođenje Svetog Jovana, 11. septembra Uskovanje glave a 6. oktobar je takođe dan posvećen ovom svetitelju. Inače, na ovaj datum rođen je i  patrijarh Pavle. 

Sveti Jovan Krstitelj je na dan Bogojavljenja u reci Jordan krstio Isusa Hrista pa je i ovaj praznik posvećen Svetom Jovanu. Sveti Jovan je rođen šest meseci pre Hrista, ljude je pripremao za dolazak Spasitelja pa je zbog toga nazvan i Preteča.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1