Danas je Sveti Ilija Gromovnik, jedan od najpoštovanijih svetaca u Srba

Podelite

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva danas praznuju Svetog Iliju, u narodu poznatog i kao Sveti Ilija Gromovnik. Ovog sveta pravoslavni vernici praznuju sa posebnim strahopoštovanjem jer se smatra najsilovitijim među ognjenim svecima. Sveti Ilija je pored Svetog Nikole najpoštovaniji svetac u Srba.

 

Po predanju, Sveti Ilija se uvek vozi u ognjenim kolima u koja su upregnuta četiri konja iz čijih nozdrva šiklja plamen. Zbog toga je i danas u narodu opstalo verovanje da je grmljavina zapravo tutnjava kola Svetoga Ilije.

 

 

 

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1